Barcelona

Federació

Notícia

Crida als Estats membres de la UE per complir la legalitat i donar asil als refugiats

Un centenar de persones assisteixen a la jornada organitzada per ERC-Barcelona sobre els refugiats

refugiats, jornada refugiats
Jornada 'Som Refugiats/des' celebrada el passat dissabte 2 d'abril

Un centenar de persones s'han aplegat aquest matí al Centre Cívic Parc­-Sandaru perassistir a la jornada de debat i reflexió 'Som Refugiats/des', organitzada per ERC-Barcelona. L'acte s'ha dividit en dues parts: la primera, ha comptat amb una exposició de fotografies del periodista Oriol Bäbler, que ha estat informant sobre la crisi dels refugiats a Lesbos, Atenes i Idomeni, i la projecció de diversos vídeos sobre els refugiats; la segona part ha consistit en un debat sobre la situació dels refugiats, en el qual s'ha reivindicat el dret a l'asil i s'ha recordat la vulneració d'aquest dret per part dels països europeus davant de l'actual crisi.
 
La diputada d'Esquerra Republicana al Congrés Ana Surra, que ha estat l'encarregada de conduir el debat, ha fet la primera intervenció repassant la seva experiència vital i explicant com es va haver d'exiliar de l'Uruguai, el seu país natal. 'De tot el que he viscut, l'única cosa que no voldria repetir mai és tornar a ser refugiada, i la situació actual és 10.000 vegades pitjor de la que vaig haver de viure jo', ha exposat.
 
A continuació, Gemma Pinyol, responsable de polítiques d'immigració i integració a Instrategies i investigadora associada del GRITIM­-UPF, ha recordat que 'els europeus vam crear el dret d'asil després de la segona guerra mundial i que actualment som els mateixos europeus els que ara posem en dubte aquest dret'. Pinyol ha denunciat que 'la inacció dels Estats membres de la UE ha provocat una crisi institucional i una crisi de valors'. En aquest sentit, s'ha demanat 'on està la solidaritat, la igualtat i el respecte al dret internacional?'.
 
Per la seva banda, la directora de l'Associació Ambdrets, Àgata Sol, ha denunciat que 'L'Estat espanyol ha violat sistemàticament el dret d'asil' i que 'la situació actual ha confirmat que el seu compromís amb les persones refugiades és molt dèbil'. Sol ha afirmat que 'el dret d'asil és l'últim dret que li queda a una persona quan ha patit totes les violacions dels seus drets fonamentals'.
 
Al seu torn, el president del grup municipal d'ERC­Barcelona, Alfred Bosch, ha assenyalat que 'aquells que apel∙len continuament a l'ordre i la llei són els que ens porten a vulnerar­la en aquest cas'. Bosch ha recordat que 'a tota Europa hi ha poc més de 200.000 refugiats, els mateixos que hi ha la ciutat libanesa de Trípoli'. 'Els que ho passen pitjor són els refugiats interns, els desplaçats a l'interior de Síria', ha assegurat.
 
Tot seguit, el doctorat en Econòmiques i nét de republicà exiliat Ferran Armada ha manifestat que 'els refugiats estan patint com van patir els nostres avis exiliats en el seu moment'. Armada ha reclamat la implicació de tothom per afrontar la situació actual i ha reivindicat els aportacions de les persones refugiades a les societats acollidores.
 
L'últim en intervenir ha estat Zaki Alrifai, president de l'Associació Siariano Catalana per la Llibertat i la Democràcia, que ha agraït la solidaritat de la gent i ha denunciat alhora la indiferència dels principals dirigents europeus. Alrifai ha lamentat 'el silenci internacional', que ha qualificat com 'el principal enemic del poble sirià'.
 
L'acte ha acabat, després d'unes més que interessants aportacions d'alguns dels assistents, amb la deconstrucció per part dels ponents del mur de la vergonya, un mur simbòlic en el qual les persones que han pres part de la jornada havien anat penjant els sentiments que els provoca la situació dels refugiats.