Barcelona

Gràcia

Notícia

GERARD GÓMEZ (ERC): “EL PROCÉS PER LA REPÚBLICA CATALANA HA COMENÇAT A LES URNES I ACABARÀ A LES URNES”


En Gerard Gómez ha visitat aquest dilluns el nostre Casal d’ERC-Gràcia per mantenir un col·loqui amb la militància i explicar-nos els diferents passos del Full de Ruta cap a la República Catalana. El Diputat al Parlament de Catalunya d'ERC per “Junts pel Sí” ha fet una mirada retrospectiva dels darrers anys i ha repassat els moments clau que ens han dut fins on som ara. Ha ressaltat les grans mobilitzacions populars com l’element fonamental per l’impuls del procés per la independència, “sense la seva participació res hauria estat possible”. Tanmateix, com no va ser possible la translació política d’aquest clam popular en una consulta el 9N, vam anar a unes eleccions plebiscitàries el 27-S per assolir un Parlament, un President i un Govern que ens donés un mandat democràtic inequívoc per iniciar el procés de ruptura. El portaveu de les JERC ha situat la democràcia i les urnes com els dos pilars claus del nostre procés polític, “el procés per la República Catalana ha començat a les urnes i acabarà a les urnes”.
Un cop aprovada la Declaració d’Inici del Procés per la Independència, acordada la investidura del President i constituït el Govern s’ha iniciat el treball parlamentari en comissions per “estudiar” el contingut de les tres lleis fonamentals per a la ruptura. S’ha obert el el debat a altres formacions polítiques en forma de ponència política. La via de la ponència ha aixecat les queixes dels partits de l’oposició que malden per la via de proposició de llei, amb el debat al plenari conseqüent i  la impugnació segura del Tribunal Constitucional.  De moment, però, el debat i la redacció de les lleis de ruptura resten a l’espera d’un informe dels serveis jurídics que garanteixin la legalitat dels grups de treball en comissió. En Gerard Gómez ha fet un repàs d’aquestes lleis i els seus trets fonamentals:
Llei per a la creació de la Hisenda Pròpia,  ha de servir per definir el model de recaptació dels impostos i assegurar la viabilitat econòmica del futur estat. Ha de preveure els recursos materials i humans necessaris per fer la futura Agència Tributària de Catalunya  viable. Llei per a la creació de l’Agència Catalana de Protecció Social, que defineixi les cobertures socials del nou estat i que garanteixi el pagament de les pensions i totes les prestacions socials de la Seguretat Social. Llei de Transitorietat Jurídica, que doni seguretat legal a tot el procés polític, sense buits ni incerteses jurídiques, passant de la legalitat espanyola a la catalana amb totes les garanties.
El republicà ha afegit que “paral·lelament caldrà eixamplar la base social a favor de la República Catalana, mobilitzant a tothom en un gran debat ciutadà, des dels sindicats fins a les patronals, des dels pobles, barris i ciutats fins l’últim racó de Catalunya. Haurem de fer un gran esforç per sumar quantes més forces millor en el procés constituent, tothom que vulgui un canvi polític real hi és cridat“. Aquesta serà la fase pre-constituent, el que es desenvoluparà no serà el procés constituent estrictament parlant, sinó una fase prèvia de participació ciutadana. Les conclusions d'aquesta fase serviran de base per al procés constituent posterior, que començarà després de la Declaració d'Independència. Un cop declarada la independència caldrà aprovar una Llei del Procés Constituent que estableixi els mecanismes i les fases per escollir l’Assemblea Constituent, el conjunt de representants que tindran com objectiu la redacció, de forma democràtica i participativa, del projecte de Constitució per a la República Catalana. La fase constituent finalment conclourà amb l’aprovació  del poble de Catalunya via referèndum de la dita Constitució.  El procés polític per a la independència finalitzarà amb el reconeixement polític de la comunitat internacional i l’entrada de la República Catalana en els principals organismes internacionals.
En Gerard Gómez ha admès la complexitat per avançar en el procés independentista, complexitat donada en gran mesura per les amenaces del Govern espanyol i les impugnacions del Tribunal Constitucional, entre d’altres entrebancs. Ara mateix, s’anuncia que es presentarà  recurs de inconstitucionalitat de la Conselleria d’Exteriors i de la Comissió d’Estudi sobre el Procés Constituent, però en Gerard Gómez s’ha mostrat confiat, i ha afirmat que amb astúcia i valentia es podran trobar els desllorigadors a cadascuna de les dificultats que ens vagin plantejant des del govern de Madrid.
En el torn obert de paraules la militància assistent al col·loqui ha preguntat lliurement sobre els seus dubtes i les incerteses que genera un procés tant innovador i dinàmic com el que ERC està impulsant. Una de les qüestions que han generat un incipient debat ha estat el termini de divuit mesos que s’han auto imposat les candidatures independentistes per culminar el procés independentista. El diputat republicà ha estat clar, “el termini no és la qüestió rellevant sinó allò què volem fer: la independència. A més a més, el procés no depèn ni dependrà de nosaltres sols, els independentistes; cada cop més serà un procés multilateral. Inclús podria donar-se el cas d’una acceleració sobtada si el camí triat per l’estat fos l’aplicació de l’article 155  de la constitució espanyola i la suspensió de l’autonomia”, ha reblat.

Adjuntem com a Annex, el document del Full de Ruta cap a la Independència

Pep Creus
Secretari d'Acció Política i Comunicació