Barcelona

Federació

Notícia

L'esperit de lluita de districtes com Nou Barris, essencial per a la construcció de la República catalana

eleccions, Nou Barris, Congrés, Ramón Cotarelo
Intervenció de Ramón Cotarelo, en una Via Júlia que presentava aquest magnífic aspecte

Més de 400 persones s'apleguen a la Via Júlia, en un acte de campanya on la gran sorpresa ha estat la participació de Ramón Cotarelo

La Via Júlia, al cor de Nou Barris, ha acollit aquest diumenge un concorregut acte de campanya de cara a les eleccions al Congrés del proper 26 de juny, que ha comptat amb una bona representació barcelonina, amb la presència de les dues candidates Ester Capella i Ana Surra, i del president del grup municipal d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch.

L'encarregada d'obrir l'acte ha estat la primera diputada al Congrés en la història de Nou Barris, Ana Surra, que, jugant a casa, ha repassat la feina feta pel grup parlamentari d'Esquerra Republicana al Congrés aquests darrers mesos i ha vinculat la història de lluita que han protagonitzant sempre els veïns i veïnes d'aquest districte barceloní amb la lluita per la construcció del nou país. A continuació, Ester Capella, ha recordat que 'hem d'anar a Madrid a defensar els nostres drets i llibertats individuals i col·lectives, a defensar el vot del 27 a favor de la construcció de la República catalana, i a defensar les lleis catalanes impugnades'. Per la seva banda, Alfred Bosch ha assenyalat que 'nosaltres no volem parlar del canvi, el volem fer'. En aquest sentit, ha assegurat que 'el canvi real és fer germinar la República catalana, la nostra missió no és canviar Espanya'. Bosch ha demanat la col·laboració als veïns i veïnes de Nou Barris: 'ningú com vosaltres sap el que és haver de lluitar, us demanem que col·laboreu, us necessitem'.

Més enllà de l'àmbit estrictament barceloní, la gran sorpresa de l'acte ha estat la participació del catedràtic i escriptor madrileny Ramón Cotarelo, que ha ha declarat que 'malgrat que mai m'oposaré a un govern d'esquerres a l'Estat, aquesta esquerra espanyola no podrà fer res per solucionar el problema territorial espanyol', ja que 'no hi ha res a fer des d'una perspectiva espanyola'. 'L'única possibilitat és que, avançant cap a una República catalana, els espanyols reaccionin', ha asseverat. Cotarelo també ha lamentat que 'més de 7 milions d'espanyols encara voten una dreta franquista, antidemocràtica i fins i tot inconstitucional, que, en contra de la seva voluntat, ha accelerat el procés d'independència de Catalunya'.

Al seu torn, el cap de llista Gabriel Rufián ha assegurat que 'Podem és un partit que no podrà dur a terme cap canvi real, perquè només podrà governar pactant amb el PSOE, només podrà governar demanant permís a Pedro Sánchez i Susana Díaz'. En aquest sentit, ha citat unes declaracions que ahir mateix feia la presidenta de la Junta d'Andalusia, en què advertia Pablo Iglesias i Xavier Domènech que 'els vots dels andalusos no seviran per pagar els privilegis d'Ada Colau i els independentistes catalans'. Rufián ha afirmat que 'En Comú Podem planteja una mentida pietosa, ja que l'únic dubte de cara a les eleccions del proper 26 de juny és saber per quanta diferència guanya el PP, i amb gui governarà, amb el PSOE, amb Ciudadanos, o amb tots dos'. 'L'únic canvi possible és la República catalana', ha conclòs.

Per la seva banda, el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, ha manifestat que 'aquest país necessita que ERC guanyi aquestes eleccions, perquè l'únic futur possible passa per no haver de demanar permís a ningú, ni al PP, ni al PSOE, ni a Ciudadanos'. Segons Junqueras, 'només hi ha un camí possible, que passa per la dignitat, no demanarem permís per poder ser'. El president d'ERC ha afegit que 'tots els camins democràtics són els nostres, perquè està en joc el benestar i la dignitat, no només nostres, sinó també dels nostres fills'. 'Fins a la victòria sempre', ha proclamat.

També ha participat a l'acte la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, Dolors Bassa, que ha fet un repàs a les nombroses lleis de caire social que s'han tirat endavant des de Catalunya i que han estat tombades pel Tribunal Constitucional: 'lleis contra la pobresa energètica i els desnonaments, o lleis per afavorir la igualtat entre homes i dones'. Per posar fi a aquest bloqueig constant, Bassa ha reivindicat que 'necessitem un nou país per poder tenir al nostre abast les eines necessàries per fer una societat més justa'.