Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

Esquerra porta la lluita contra les titularitzacions hipotecàries al Congrés i a l'Ajuntament de Barcelona


Esquerra Republicana portarà al Congrés de Diputats de Madrid i a diferents ajuntaments catalans, començant pel de Barcelona en el ple del proper dia 28, la lluita contra les titularitzacions hipotecàries, a través de les quals les entitats bancàries transfereixen la titularitat dels immobles dels que són creditors a fons d’inversió i, malgrat això, actuen com a propietaris davant de situacions d’execució hipotecària.

Tant la diputada al Congrés Ester Capella com el portaveu republicà a l’Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, han denunciat la desprotecció de la ciutadania davant d’aquestes operacions, que generen ‘una absoluta indefensió’ als afectats a l’hora de saber qui és el propietari real de l’habitatge sobre el que tenen subscrita una hipoteca.

‘Hem de blindar els drets dels ciutadans davant de l’opacitat que hi ha al darrere de les titulitzacions’, ha dit Capella, per a qui aquesta pràctica deriva dels abusos del sistema bancari per salvar els efectes de la crisi. La diputada al Congrés ha reclamat ‘màxima transparència en les operacions de transferència dels drets de crèdit’ i ha insistit que en el context actual ‘és bàsica la protecció del ciutadà davant dels abusos de què és víctima’.

Per la seva banda, Alfred Bosch ha destacat que a través de les titularitzacions‘els bancs es queden amb pisos que en realitat no són seus’, amb la qual cosa lluitar contra aquesta pràctica ‘és una eina important i potent per evitar els desnonaments i aconseguir que les persones conservin casa seva. Aquesta és la defensa real al dret a l’habitatge’, ha sentenciat.

Membres del moviment Ni Dación ni Pago han intervingut a la roda de premsa de presentació de la iniciativa per denunciar ‘l’estafa dels bancs’ a través d’aquesta pràctica. ‘Pretenem que la gent que no pot fer front a la hipoteca conservi l’habitatge encara que no el pugui a pagar’, ha explicat Nieves Ponz, que ha recordat que es calcula que un 99% de les hipoteques subscrites han estat titularitzades.

En el conjunt de l’Estat ja existeixen 20 autos de sobreseïment en casos d’execucions hipotecàries en què els afectats han apel·lat a les titularitzacions per no reconèixer la legitimitat de l’entitat bancària a l’hora d’iniciar el procés.

Ponz ha lamentat que, fins ara, la majoria de jutges en tinguin prou amb la inscripció original al Registre de la Propietat per establir la titularitat d’un determinat habitatge, i que les entitats no estiguin obligades a comunicar si finalment aquesta s’ha acabat transferint a un fons d’inversió.

‘En últim terme, els bonistes d’un fons d’inversió són titulars d’uns bons, no d’un pis ni d’un tros de pis’, ha resumit el Josep Cabayol, de l'associació Solidaritat i Comunicació (SICOM), que també s’ha implicat en la causa. Tant Bosch com Capella han agraït el treball de Ni Dación ni Pago a l’hora de sensibilitzar davant d’aquesta realitat i han recordat que Esquerra ‘vol ser sempre altaveu de les reivindicacions dels drets de la ciutadania’.

Esquerra defensa a la Proposició de Llei que cal garantir els drets dels deutors hipotecaris i assegurar la transparència de tots els processos de titulització hipotecària. Així, qualsevol canvi en la titularitat de la hipoteca hauria de ser comunicada al deutor. En cas que, a la hipoteca, no s'hagi inscrit aquesta cessió del crèdit, el cessionari no estaria legitimat per instar el procés d'execució hipotecària. Aquesta traçabilitat dificultarà enormement l'execució d'hipoteques per impagament, precisament la garantia que atorga a aquests productes un gran atractiu de cara als inversors.