Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

Anul•lem els consells de guerra per restablir la nostra dignitat individual com a persones lliures i la nostra dignitat col•lectiva com a nació


El Parlament dóna llum verda a tramitar la proposició de llei que declara nuls els consells de guerra sumaríssims a Catalunya durant el franquisme

'Tenim un deute pendent amb totes les persones que van lluitar i amb totes les víctimes de la dictadura franquista. No tindrem una democràcia completa sense aquest imperatiu ètic del deure i de l'obligació de restituir la dignitat i la memòria de tota aquella gent que van donar la seva vida per uns ideals demòcrates. No es pot ser demòcrata sense ser antifranquista'. Amb aquestes paraules la diputada de Junts pel Sí Montserrat Palauha defensat davant del ple del Parlament aquest dimecres la proposició de llei conjunta -Junts pel Sí, CSQP i la CUP- que declara nuls tots els consells de guerra sumaríssims i les sentències corresponents produïdes a Catalunya durant el franquisme.

Una llei a què el ple -on han assistit víctimes i familiars de víctimes dels consells sumaríssims del franquisme 'en representació de desenes de milers de persones que van patir uns processos injustos i il·legals per ser demòcrates', com el president Companys, Manuel Carrasco Formiguera i Salvador Puig Antich, entre d'altres- ha donat llum verda per continuar-ne la tramitació parlamentària.

Palau ha recordat el cas d'una de les víctimes, el doctor Rafel Battetisni Galup, director de l'Hospital de santa Tecla de Tarragona, que va ser condemnat a mort per haver curat 'ferits del bàndol roig'. Una víctima, entre els milers de víctimes executades, com el president Lluís Companys, 'sobre les quals encara pesa la condemna d'uns consells il·legals que van vulnerar totes les garanties processals, les lleis de la República i les competències plenes de l'Estatut de Catalunya de 1932'.

'Presentem aquesta proposició per memòria, per justícia, per dignitat i per democràcia', ha dit Palau, recordant 'la memòria, com també ho és l'oblit, són un acte de voluntat' i referint-se a l'oblit sistemàtic de la memòria i de la reparació per part de l'Estat espanyol, que ha desoït els requeriments, plurals i repetits -el darrer del juliol de 2014- de les Nacions Unides per fer efectiva la nul·litat de les sentències dictades en violació dels principis fonamentals del dret i dels procediments establerts durant la guerra civil i el franquisme.

'L'Estat incompleix sistemàticament les disposicions de dret internacional i els principis de justícia universal. I que no ens parlin d'amnisties o transicions, perquè els crims contra la humanitat no prescriuen mai. Presentem, doncs, aquesta proposició per legalitat i per complir el mandat democràtic del Parlament de Catalunya. I, en democràcia, no podem contemplar que un Tribunal Constitucional suspengui o impugni una llei que equivaldria a donar validesa a les sentències dels consells sumaríssims. Però no ens calen permisos, tenim ben clar que la Catalunya lliure i sobirana que volem, si més no des del grup Junts pel Sí, tindrà com uns dels seus pilars la memòria i la justícia', ha dit.

'Presentem aquesta proposició perquè no volem ser còmplices de la banalització del mal, sinó que optem per reparar unes víctimes acusades de tot el contrari, de ser culpables. Víctimes, a més, d'una justícia arbitrària i autoritària. I la presentem per restablir la dignitat de qui va pagar el preu més alt possible per defensar els valors democràtics, i per restablir la nostra pròpia dignitat: la nostra dignitat individual com a persones lliures i la nostra dignitat col·lectiva com a nació', ha conclòs la diputada.