Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

El Parlament aprovarà dimecres la proposició de Llei que declararà nuls els consells de guerra sumaríssims realitzats a Catalunya durant el franquisme


Josep Cruanyes descarta que el govern de l'Estat enviï al TC l'anul·lació dels consells de guerra

El ple del Parlament aprovarà aquest dimecres la proposició de llei conjunta -Junts pel Sí, CSQP i la CUP- que declara nuls tots els consells de guerra sumaríssims i les sentències corresponents produïdes a Catalunya 'per causes polítiques' durant el franquisme. Concretament, des del 5 d'abril de 1938, quan es va derogar l'Estatut de Catalunya de 1932, i fins al desembre del 1975. A més, la proposta preveu establir un procediment administratiu per fer efectiu el reconeixement individual de la nul·litat de cada procés als afectats  i als familiars de les víctimes.

'Seria molt gros si el govern de l'Estat enviés al Tribunal Constitucional l'anul·lació dels consells de guerra. Si ho fessin, seria com si volguessin rehabilitar les sentències. No ens ho podem ni imaginar', ha explicat en roda de premsa aquest dilluns el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, que és una de les entitats promotores de la proposició de llei.

'Anul·lar els consells de guerra sumaríssims és un acte de reparació. No es tracta d'un acte simbòlic sinó que és un acte de reparació material i jurídic', ha afegit Cruanyes, acompanyat de la resta de membres de la ponència de la proposició de llei: Monsterrat Palau i David Bonvehí per JxSí, Joan Josep Nuet per CSQP, i Mireia Boya per la CUP.

Cruanyes també ha recordat que, en diverses ocasions, les Nacions Unides han requerit a les institucions de l'Estat espanyol que reparin les víctimes d'aquells processos anul·lant-los, però encara no s'ha fet cap pas des de l'Estat per complir amb aquestes peticions. Per això, i tal i com recull el text, 'ha arribat el moment d'assumir la responsabilitat històrica del Parlament de Catalunya, davant dels ciutadans i ciutadanes víctimes d'aquells processos, reparant els abusos comesos contra la legalitat judicial i procedimental de la qual la Generalitat era garant'.

Es calcula que a Catalunya es van dur a terme uns 20.000 consells de guerra sumaríssims, incloent-hi el de casos tan emblemàtics com el del President Lluís Companys i l'activista Salvador Puig Antich. Una representació de les famílies dels que van patir consells de guerra sumaríssims durant el franquisme assistiran al ple de dimecres.