Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

El Congrés aprova una proposta d’Esquerra per despenalitzar el dret de vaga


La comissió de Treball i Seguretat Social del Congrés de Diputats ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei d’Esquerra Republicana per suprimir l’apartat 3 de l’article 315 del Codi Penal, que preveu penes des d’un any i nou mesos fins a tres anys de presó per a qui es considera que coacciona per iniciar o continuar una vaga. En la seva intervenció davant la comissió, la diputada Ester Capella, que ha defensat la proposta, ha denunciat que la falta de voluntat dels successius governs espanyols per regular el dret a vaga al llarg dels últims 40 anys ‘ha fet que s’estigui regint encara avui per una norma preconstitucional’, ja que es tracta d’un decret llei de relacions de treball del 4 de març de 1977.

Capella ha recordat que actualment hi ha més de 300 treballadors i treballadores sotmesos a procediments penals com a conseqüència d’haver exercit el dret a vaga. ‘A ningú no se li ha de fer estrany sostenir que el dret a la vaga és un dret universal i inalienable d’un sistema democràtic i d’un estat de dret’. El que sorprèn, ha afegit Capella, és que a l’Estat espanyol continuï estant vigent un article que no només restringeix el dret a vaga sinó que hi aplica el Codi Penal.

Avui mateix, ha recordat Capella, s’estava fent a un judici a un treballador de la planta de Coca Cola a Fuenlabrada per a qui el fiscal presentava una petició de dos anys de presó ‘per haver exercit el dret a informar dels motius de la vaga general del 14 de novembre de 2012’.
La proposició d’Esquerra s’ha aprovat amb el suport de tots els grups a excepció del PP, que hi ha votat en contra.