Barcelona

Sarrià-Sant Gervasi

Notícia

Conseller Comín: "El model sanitari català és una història d'èxit que s'ha construït seguint el model nòrdic de benestar aplicat a la salut, a partir d'un mínim comú denominador de màxims i amb reformes sostingudes en el temps."


Èxit d'assistència a la xerrada organitzada per ERC Sarrià-Sant Gervasi amb el Conseller de Salut Toni Comín.

Per Mercè Amat

El passat dilluns 14 d'octubre, la sala d'actes del Centre Cívic Casa Sangier es va omplir de gom a gom per poder escoltar i conversar amb el Conseller de Salut Toni Comín. Dilluns es complien 10 mesos de la presa de possessió del govern de la Generalitat, el que ha de portar-nos a la desconnexió. Aquesta petita efemèride va ser l'excusa perquè el conseller fes una repassada a la tasca que, amb ell al capdavant, du a terme el Departament de Salut.
 
Comín va explicar com el model de salut català ha perdurat i ha crescut gràcies al gran consens que hi ha hagut entorn d'aquestes polítiques públiques al llarg de dècades. "Hem seguit el mètode nòrdic, a partir d'una base consensuada i transversal i amb consciència històrica", tots els governs han anat construint a partir del que han anat fent els seus predecessors.
 
Al llarg d'una hora, el Conseller va desgranar els pilars de les polítiques de salut que ha emprès i que es basen en la concepció de la política al servei de la justícia social. Va reconèixer que en els darrers anys, l'autocomplaença i determinats interessos havien dut a un estancament del model. La seva prioritat és ara portar-lo a "l'esperit original".
 
La salut de les persones és un reflex de les desigualtats socials, educatives i econòmiques de la societat, el sistema sanitari, segons Comín, ha de ser més sensible a aquestes desigualtats. El nostre pot ser un sistema "més just i més eficient, més equitatiu i de qualitat: no pot ser que la diferència d'esperança de vida entre algú del Prat de Llobregat i de Sant Cugat sigui de 8 anys".
 
En la segona part de la xerrada, el Conseller de Salut va fer una repassada a les mesures que han de permetre aquest reajustament del sistema. Així, va destacar la Llei de l'accés universal a la salut, les mesures en matèria de salut reproductiva per a dones lesbianes, el nou model d'atenció a les persones trans, la inversió —si s'aprova el pressupost 2017— per reduir un 50% el temps d'espera per a la visita a l'especialista i un 10% les llistes d'espera quirúrgiques. Comín també va subratllar la millora de la dotació pressupostària en l'atenció comunitària en salut mental i va destacar el model vigent a Girona que es vol replicar arreu de Catalunya, basat en pisos tutelats, feina d'inserció i centres de dia, que permet una reducció dels ingressos (i reingressos) hospitalaris i la medicació, entre molts altres avantatges.
 
Altres temes en què treballa el seu departament i als quals Comín es va referir són: el repte de l'envelliment de la població, la necessitat de reforçar els gairebé 400 CAP (pilar del model d'atenció sanitària), la recerca, el Big Data (que es mirarà d'enfocar des de la perspectiva de la solidaritat fent èmfasi en el fet que cedir —anònimament— les dades de salut, a efectes d'un tercer i de la societat en general, és com si es tractés d'una donació d'òrgan), la participació dels professionals en els Consells de Salut, la importància de la sostenibilitat del sistema (estretament lligat que Catalunya gestioni, ben aviat, els seus propis recursos). Finalment també va parlar de les desprivatitzacions que s'han emprès, va subratllar que merament es tracta de complir la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya, que estableix el principi de preferència en la prestació de serveis sanitaris (primer des dels serveis públics, després des d'ens privats sense ànim de lucre i, en darrer terme, per part d'institucions privades).
 
La xerrada va donar a intervencions també molt interessants per part del públic, el president d'ERC Sarrià - Sant Gervasi, Francesco Zagnoni, va agrair al Conseller i als assistents la presència i la participació i va aprofitar per animar a tothom a participar en totes les activitats que organitza ERC Sarrià - Sant Gervasi.