Barcelona

Gràcia

Notícia

Jordi Foz: «Estem treballant molt intensament en la creació de les estructures d’Estat»


Una de les tasques que ha entomat amb més il·lusió l’actual executiva d’ERC Gràcia és la d’acostar el procés polític de la independència a les veïnes i veïns del districte, apropar-se a la situació política nacional a través de la comunicació directa amb els nostres representants a les institucions mitjançant un diàleg obert i pròxim.

Per això, dilluns passat ens va semblar oportú convidar al casal en Jordi Foz, pel fet de ser militant de Gràcia i Secretari de Transparència, Govern Obert i Contractació Pública del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència de la Generalitat de Catalunya. Calia parlar amb ell d’un dels pilars claus de la construcció de la nova República Catalana: les polítiques de lluita contra el frau i en pro de la transparència, l’ètica pública i el govern obert.

Així, la xerrada es va centrar en dues vessants: un repàs de les tres fases del full de ruta cap a la República Catalana, i un resum de la feina que es fa des de la Secretaria de Transparència en la lluita contra el frau i la corrupció.

D’una banda, Foz va fer reviure als assistents el camí que hem recorregut aquests darrers mesos en el marc del full de ruta cap a la independència. El tret de sortida va ser l’anunci públic a la comunitat internacional de la nostra voluntat política de plena sobirania, el 9 de novembre de 2014. Amb la victòria política de Junts pel Sí es va iniciar la fase de construcció de les estructures d’estat, fase en què ens trobem ara mateix, i que té de termini una durada aproximada de divuit mesos, tal com varen establir en el programa electoral del 27-S.  Una fase que en Jordi Foz defineix de menys èpica però, alhora, fonamental per assolir l’objectiu final. «Cal esgotar, encara, tot els àmbits de competències del marc autonòmic, -va assegurar- ja que són molts més del que la gent es pensa. L’Agència Tributaria Catalana és el millor exemple d’estructura d’Estat que podria estar més avançada dins el marc competencial autonòmic des de fa molts anys enrere».

La fase final del procés d’independència, al setembre del 2017, al final del període previst de divuit mesos, s’iniciarà amb l’aprovació al Parlament de les lleis de transitorietat jurídica, que han d’atorgar el marc legal per aprovar la Llei de Referèndum; després caldrà convocar-lo, fer la campanya pública pertinent i celebrar-lo amb la nova legalitat catalana vigent, atenent que no hi ha perspectiva possible per a un referèndum acordat amb l’Estat per molt que s’entestin a parlar de diàleg. I és clar, guanyar-lo amb la màxima participació, inclosa l’opció pel no a la independència per fer-lo vinculant.

D’altra banda, en Jordi Foz comenta el seu treball dins la Secretaria de Transparència. Afirma que «la crisi econòmica, la greu corrupció política i el desprestigi de la justícia espanyola ens han abocat a una greu crisi de confiança amb les institucions públiques i amb el sistema de partits polítics». «La nova República, -va dir- caldrà edificar-la a partir de la recuperació d’aquesta confiança en la democràcia i els valors republicans, i no hi ha millor manera de fer-ho que posar llum a la foscor, i transparència a l’opacitat» en la gestió pública. «La publicació de dades de contractació, sous, despeses, regals... és la millor garantia per a una gestió neta i exemplar», va afegir.

Actualment s’està treballant amb una llei d’acompanyament als pressupostos, encara en la fase de negociació entre Junts pel Sí i la CUP, un conjunt de mesures contra la corrupció i una regulació de la contractació pública més exigent. L’aprovació d’un codi de conducta dels càrrecs públics més estricte, una regulació més dura per a la mediació dels conflictes d’interessos i un registre al Departament de Justícia dels grups d’interès (lobbys) van ser assenyalats pel Jordi Foz com a fites molt rellevants d’aquest nou clima de regeneració institucional.
 
Pep Creus
Secretari de Comunicació d’ERC Gràcia