Barcelona

Gràcia

Notícia

La Plaça de les Dones, per a tothom


L'any 2009 s'inaugurava la Plaça de les Dones del 36. Malgrat no tenir projectades tanques, el govern Espriu, no sense crisi interna entre els dos socis de govern, PSC i ICV-EUiA, va enreixar-la.

D'entrada, un espai públic amb porter automàtic i accés a habitatges i comerços no té cap mena de sentit. Però més enllà de la incoherència d'inaugurar una plaça 'pública' tancada, hi havia el fet que Les Dones del 36, a qui encertadament es va dedicar l'espai, es van negar a posar-hi els peus mentre tingués reixes, una qüestió de coherència.

I així ho hem reclamat des del primer dia. En diversos espais, oficials i oficiosos, des d'ERC hem reivindicat l'obertura de la plaça, la retirada de les reixes, la recuperació de l'espai que havia de ser públic. Ho hem portat sempre als programes electorals, i sempre ho hem posat sobre la taula en negociacions de plans d'actuació.

Finalment, i gràcies a una avaria de les reixes fa un any, es va considerar provar de deixar oberta la plaça. Ara es fa oficialment, i per tant es retiraran les tanques. Si per algun motiu de seguretat es vol posar algun element, esperem que siguin tanques d'espais infantils o espai verd, però no volem veure més reixes a un lloc on recordem i homenatgem dones valentes, lluitadores i treballadores com Enriqueta Gallinat, Josefina Piquet o Conxa Pérez, que ja van veure i patir prou reixes durant la seva vida, i totes les que recordem any rere any en diversos actes a la mateixa plaça.

Aquí teniu alguns enllaços sobre les Dones del 36:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Associació_Les_Dones_del_36
http://www.donesenxarxa.cat/les-dones-del-36-es-dissolen-com-a

I aquí algunes de les nostres reivindicacions:
http://ricardmartinez.blogspot.com/2009/08/placa-de-les-dones-del-36-espai-public.html
http://independent.cat/nova/noticia/2009/10/09/espriu-atribueix-als-tecnics-lerror-de-culpar-erc-de-les-reixes-a-dones-del-36/
http://blocs.gracianet.cat/monolegs_politicofestius/2011/05/17/espai_public_gracia/index.html
http://www.jerc.cat/url/131875

Alba Metge
Portaveu ERC-Gràcia