Barcelona

Gràcia

Notícia

Albert Castellanos: “Els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017 són uns pressupostos expansius gràcies a la vitalitat de l’economia catalana”.


El proppassat dilluns 27 de març vam comptar al casal d’ERC Gràcia amb la presència d’Albert Castellanos, Director General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya, per parlar del pressupost de la Generalitat de Catalunya per al 2017. Tot i reconeixent que el pressupost per al 2017, encara dins del marc autonòmic, no és el pressupost que des d’ERC voldríem, podem afirmar – va assegurar l’Albert Castellanos- que significa un avenç i un canvi de tendència envers períodes anteriors. El pressupost per al 2017 ha estat consensuat amb d’altres forces polítiques, en el marc de Junts pel Sí i amb el suport crític de la CUP, amb models econòmics tan dispars, fins i tot antagònics en molt aspectes. L’Albert  en valorava la dificultat de les negociacions, alhora que el mèrit d’arribar-hi. La bona gestió de l’equip del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, amb l’Oriol Junqueras al capdavant, ha estat determinant a tothora fins l’aprovació final.

En primer lloc, cal assenyalar que són un avenç perquè s’han pogut quadrar els comptes de l’anterior exercici, un fet aquest molt destacable si tenim en compte que tothom ens deia que era impossible fer-ho. Ingressos i despeses s’han equilibrat sense el temut augment del dèficit públic. Això ha estat possible gràcies a la vitalitat de l’economia catalana, que ha anat a més  sobretot pel pes de les exportacions, que han permès un augment de la recaptació.

Una altra dada significativa que confirma un canvi de tendència en els gran números de la economia catalana és l’augment de les inversions estrangeres, que refermen la confiança que genera la nostra política econòmica a tot el món –va assenyalar l’Albert Castellanos- per molt que els nostres adversaris polítics vulguin posar l’accent en una suposada inestabilitat política generada per la demanda del referèndum d’independència. Tot plegat ens porta a poder concloure, sense equivocar-nos, que la economia catalana creix, i ho fa molt bon ritme, per sobre dels països del nostre entorn, gairebé el doble, i que gràcies això s’han pogut aprovar uns pressupostos  expansius i equilibrats, i alhora, fer-los els més socials de la història, a nivell percentual. Això representa un increment de 1.170 milions d’euros en despesa social; un 75% del pressupost, 3 de cada 4 euros, es destinen a polítiques socials.

L’Albert Castellanos va subratllar en diverses intervencions de la seva exposició que l’actual situació econòmica no és la volguda ni desitjada pels republicans. Encara hi ha massa famílies que pateixen els estralls de la crisi i no els ha arribat els beneficis d’aquesta recuperació econòmica incipient. Com a republicans que som volem -va exigir- un millor repartiment de la riquesa, revertir les retallades en polítiques socials, i assolir totes les eines per donar als ciutadans de Catalunya el nivell de benestar i justícia social que es mereixen.

La xerrada va cloure amb un ampli torn de paraules, on la militància va preguntar moltíssim sobre diferents aspectes del pressupost, la economia catalana i la seva repercussió en el procés polític català, mostrant un gran interès informatiu per tots aquests temes.

Pep Creus
Secretaria de comunicació i acció política