Barcelona

Sant Andreu

Notícia

La feminització de la pobresa; Dones i politiques socials.


Es la segona vegada que organitzem un acte amb dones que es dediquen a la política en aquesta plaça de les dones de Motor Ibèrica. Nosaltres volem mantenir viva la lluita d’aquelles dones, davant d’aquesta església, que va servir per tenir drets que hem perdut en els darrers anys. Per això nosaltres estem aquí, avui, per dir ben alt i ben clar que som dones i que com elles continuem lluitant, de forma diferent, des d’un espaí polític, pels drets de tothom i pels drets de les dones en concret.
Aquest acte d’avui forma part de diferents cicles de debats que la Secretaria de les dones d’ERC de Barcelona impulsa al llarg de l’any per tal de compartir coneixement, reflexió i deliberació i així promoure mesures, propostes, polítiques que tenen com a objectiu la igualtat entre els homes i dones.

Aquest any hem obert aquest debat per entendre les claus de la pobresa de les dones i aquest debat ens sembla imprescindible obrir-lo al carrer i a les places. Avui 8 de juny a Sant Andreu i ho tornarem a fer el dia 30 de juny per parlar de dones i polítiques de treball a Nou Barris.

Ens preocupa la pobresa. Perquè la pobresa es un mecanisme de control i violència en un sistema d’explotació dels éssers humans.

Perquè sabem que aquesta pobresa a Barcelona no es produeix igual en tots els districtes de la ciutat i perquè sabem també que AFECTA MAJORITÀRIAMENT A LES DONES. A Barcelona d’aquest 28% de persones en situació de pobresa a la ciutat el 55% son dones. El més greu es que som pobres perquè som dones.

Vivim en un país on les dones ens ocupem en els sectors laborals més precaris i que quan entrem en sectors abans masculinitzats (medicina, justícia, etc..) es precaritzen.

Perquè parlem de Polítiques Socials Públiques del s.XXI? Les Polítiques Socials son el millor instrument per combatre la desigualtat entre homes i dones. Els sistemes de treball, serveis socials, salut i educació son bàsics per garantir l’autonomia de tothom. Perquè es demostra, quan veiem dades d’Europa, que son els països amb més inversions en polítiques socials, on la igualtat entre homes i dones es més alta i son els millors preparats per adaptar-se als nous canvis que s’estan produint al món. Perquè parlem de Dones i Polítiques Socials avui?

Volem recuperar la República d’aquelles dones invisibilitzades que tenien protagonisme, d’aquelles dones que van deixar la vida afusellades, dones en cunetes, violades, dones exiliades amb les seves vides trencades per lluitar per la llibertat. Dones que durant la transició han estat silenciades i menystingudes per denunciar una realitat que ens vol tornar a les cuines, convertir-nos en objectes sexuals, dependents econòmicament, pobres, que es la forma de domini i violència més antiga del món.
La llibertat republicana ens diu que ningú es lliure si no té les seves necessitats cobertes. Ningú es lliure si depèn de ningú.
Volem ser lliures per decidir cóm ha de ser la nostra vida i no ens sentim part d’un país anacrònic, anclat en el passat i profundament masclista.
En aquest acte volem pensar juntes en les nostres mares i àvies, en les nostres filles, en nosaltres mateixes, en com son les nostres vides i en com haurien de ser.

La República es una oportunitat per a les dones que no podem deixar perdre.
Nosaltres volem una República catalana independent de dones independents i lliures i ho volem ara.


Secretaria de les dones
Esquerra Republicana Sant Andreu