Barcelona

Gràcia

Notícia

L’1 d’octubre arriba a la plaça del Diamant


El dimarts 19 de setembre, la plaça del Diamant de Gràcia va ser l’escenari d’un dels actes més multitudinaris mai organitzat per ERC al districte. El motiu era prou engrescador: el referèndum d’independència de l’1 d’octubre. I els convidats a l’acte no ho eren menys. Unes 500 persones es van aplegar per escoltar els parlaments del portaveu del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, i de la directora general de la Joventut de la Generalitat, Marta Vilalta. Els assistents també van poder escoltar les paraules de la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i del conseller de Justícia, Carles Mundó.

Abans de començar l’acte, els més petits van disposar de jocs infantils per passar una estona, mentre Marc Dantuvi  amenitzava l’espera amb la seva rumba i cançons populars.

La portaveu al Districte Alba Metge va fer la presentació dels convidats. Els primers a intervenir van ser Jordi Coronas y Marta Vilalta, que van reviure el camí que ens ha portat fins on som ara, fent memòria de la gent que ho ha fet possible. També van descriure els motius pels quals l’1 d’octubre votaran ‘SÍ’, recordant que les lleis aprovades recentment pel Parlament de Catalunya donen validesa legal a la votació.

Dolors Bassa va començar la seva intervenció denunciant el joc brut de l’Estat espanyol i la vulneració de drets fonamentals, com la violació de la correspondència sense ordre judicial, la incautació de publicacions de tota mena i la persecució d’alcaldes, actuacions que va definir com a demostració que el de l’1 d’octubre és un referèndum en tota regla i que el règim del 78 està a tocar la seva fi.

La consellera també va fer referència a algunes dades econòmiques per desmentir els esforços dels ministres espanyols de Treball i d’Economia, Fátima Báñez i Luis de Guindos respectivament, per sembrar pors i dubtes entre la població, especialment en el tema de les pensions, recordant que Espanya ha dilapidat 64.000 milions d’euros del fons de pensions i ha perdut quasi 48.000 milions més en el rescat de la banca privada. Va definir l’actual situació de Catalunya com d’estat de setge i va acabar fent una crida a la participació en el referèndum, abans de cedir la paraula al conseller de Justícia.

Carles Mundó va reconèixer des del començament estar participant en un acte polític, per si (irònicament, va dir) algú de la Fiscalia volia aixecar acta. Amb aquestes paraules va començar la seva crítica a l’ambient repressiu que estem vivint aquests dies i va atacar durament el president Mariano Rajoy per desfer-se d’un problema estrictament polític passant la patata calenta als jutges i als tribunals. Per això, va afirmar, el pitjor que li podria passar és que l’1 d’octubre les urnes fossin totes ben plenes de paperetes, evocant les paraules del president Lluís Companys quan va dir que “Catalunya només ens té a nosaltres”.  Igual que els altres participants, va acabar fent una crida a la participació, recordant que ens hi juguem molt.

En acabar l’acte, els assistents van poder seguir conversant dels temes de més actualitat i canviar impressions amb els convidats, mentre degustaven un petit refrigeri. Ja era fosc i l’endemà ens esperaven més sorpreses.

Jaume Martínez
Secretari adjunt de Comunicació

Aquí podeu veure un recull de fotografíes de l'acte a la plaça del Diamant