Barcelona

Grup municipal

Notícia

El referèndum i la repressió als votants l’1 d’octubre centraran les iniciatives d’ERC


Esquerra Republicana de Catalunya ha presentat totes les iniciatives del plenari d’aquest divendres sobre temes relacionats amb el Referèndum d’autodeterminació de Catalunya celebrat diumenge i les agressions de la policia contra persones que feien resistència pacífica en els col·legis electorals.

La proposta de plenari en la part dispositiva reclama:

1. Felicitar i agrair a la organització i a totes aquelles entitats, voluntaris i ciutadans que de forma pacífica i exemplar,van participar en el referèndum d’autodeterminació de Catalunya convocat pel dia 1 d’octubre i el van fer possible tot i les agressions sofertes.

2. Mostrar la seva solidaritat amb les més de 300 persones ferides a la ciutat, i les 850 a tot el país, per l’actuació del Cos Nacional de Policia i la Guardia Civil. 

3. Comprometre’s que l’Ajuntament de Barcelona, com a ciutat signant de la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans, faciliti i garanteixi a tots els ciutadans de Barcelona que ho precisin, l’assistència jurídica i gratuïta i qualsevol altra mesura legal en defensa dels seus drets pels fets ocorreguts el diumenge dia 1 d’octubre de 2017 a la ciutat.
 
4. Denunciar i condemnar l’actuació dels responsables de l’operatiu desplegat pels cossos policials de l’Estat, Policia Nacional i Guàrdia Civil, així com a tots aquells partits polítics i entitats que de forma directa o indirecta li han donat cobertura.

5. Demanar la dimissió i cessament dels màxims responsables polítics de l’operatiu desplegat pels cossos policials de l’Estat, Srs. Mariano Rajoy, Juan Ignacio Zoido, Enric Millo i Emilio Ablanedo i el cessament immediat del responsable directe de l’operatiu Sr. Diego Pérez de los Cobos.
 
6. Exigir la retirada immediata tots els cossos policials i repressius que l’estat espanyol manté a Catalunya.
 
7. Rebutjar l’escalada repressiva de l’Estat espanyol contra el poble català, els ajuntaments democràtics i el Govern de la Generalitat de Catalunya, tot constatant que la suspensió de l’autonomia de Catalunya i dels drets civils i polítics que s’està produint aquests dies, és un cop d’Estat encobert.
 
8. Sol•licitar a l’Estat Espanyol el rescabalament de tots els danys soferts ja sigui a les persones o als equipaments i espais públics i privats, arran de les diferents intervencions dels cossos policials.
 
9. Instar al govern espanyol a reconèixer i respectar el mandat democràtic que emana del Referèndum d’autodeterminació de Catalunya de l’1 d’octubre.

10. Instar al Govern municipal que es posi a treballar per donar resposta a la voluntat expressada per la ciutadania de Barcelona, el dia 1 d’octubre.
 
11. Reiterar el suport absolut de l’Ajuntament de Barcelona a les institucions catalanes i a totes les persones detingudes per donar compliment al mandat del poble de Catalunya, recollit pel Parlament i expressat al Referèndum per l’Autodeterminació de Catalunya.
 
12. Notificar aquests acords al Parlament de Catalunya, el govern de la Generalitat, el Consell d’Europa, el Tribunal Europeu de Drets Humans, l’ONU, el Parlament Europeu i les ambaixades i consolats d’arreu del món a l’estat espanyol.


En l’apartat de precs es reclamarà que es retirin les medalles de la Guàrdia Urbana a Policia i Guàrdia Civil, després de la seva actuació diumenge contra població indefensa. I per altra banda, un segon prec exigint que marxi de Barcelona els vaixells que serveixen de base d’operacions a Policia i Guàrdia Civil enviats per anar contra els anhels dels catalans.

Finalment, ERC prepara també una declaració institucional per donar suport als alcaldes i alcaldesses perseguits per signar la cessió d’espais electorals al Parlament, aplicant la llei aprovada pel propi parlament de Catalunya.