Barcelona

Gràcia

Notícia

CAP DONA EN L’OBLIT


El passat dimarts 3 d'abril, va tenir lloc un acte reivindicatiu a la plaça de la Vila de Gràcia per tal de visualitzar explícitament l’existència de preses i exiliades polítiques i altres represaliades.
 
Allà vam poder recordar a les preses polítiques Carme Forcadell i Dolors Bassa, i les polítiques exiliades Meritxell Serret, Clara Ponsatí, Anna Gabriel i Marta Rovira. Junt a les seves fotografies, unes espelmes componien la paraula Llibertat.
 
Per part d’Esquerra Republicana de Catalunya, hi va assistir la diputada al Parlament de Catalunya, Jenn Diaz; la Directora General d’Igualtat, Mireia Mata; la Directora General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva; la Consellera Portaveu a Gràcia, Alba Metge; i el President d’ERC Gràcia, Toni López i diversos membres de l’executiva, militància i simpatitzants.
Entre les intervencions, va destacar la de la Mireia Mata, enèrgica i contundent, va reivindicar la vàlua de les dones polítiques, “tant les que ara mateix ho estan passant molt malament a la presó, com les que han anat a l'exili, que consideren que poden ser més útils en la lluita per una república popular, independent i feminista, que dintre d'una presó. Cal remarcar que les nostres polítiques estan a la presó per això, per ser dones i polítiques extraordinàries". En aquest sentit, va afegir que "en el cap i en el cor de totes nosaltres, dones i homes, hi són presents dones de gran vàlua com Carme Forcadell – que va saber unir moltes sensibilitats i lluitar per la república des del feminisme".
 
En el transcurs de l’acte, l’actriu Carme Sansa va llegir el manifest col·lectiu Cap Dona en l’oblit (Manifest en pdf). En acabar es va realitzar un minut de silenci en record a totes les companyes empresonades i exiliades, i es va procedir a la lectura del poema Plantar sobre la terra (El blat del temps, 1986), de Montserrat Abelló.
 
Plantar sobre la terra
els peus. Ja no tenir
por. Sentir com puja
la saba, amunt, amunt.
Créixer com un arbre.
A la seva ombra
aixoplugar algú que
també se senti sol, sola
com tu, com jo.
 
L’advocada Pilar Rebaque va recordar “el paper important que tenen les dones en la defensa pacífica. No defallirem en la lluita dels drets polítics i civils, no renunciarem per elles. Les amenaces no ens fan por, volem una República catalana lliure i feminista, i no pararem fins que totes siguin a casa”.
 
En resum, un acte d’afirmació republicana, d’exigència de llibertat de totes les persones preses polítiques, de retorn dels exiliats i exiliades i de crida a continuar la lluita. Com no podia ser d’una altre manera Esquerra hi era present.
 
Olga Hiraldo
Secretaria d'Organització
ERC-Gràcia