Barcelona

Grup municipal

Notícia

Aprovada una proposta d'Esquerra Republicana per impulsar un pla de mesures per protegir el patrimoni de Barcelona

Esquerra Republicana proposava, entre d'altres, la protecció dels elements patrimonials d'una antiguitat superior als 80 anys 


El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d'Esquerra Republicana que demana un pla de mesures per protegir el patrimoni de la ciutat de Barcelona. La iniciativa dels republicans proposa revisar el Catàleg de Patrimoni de la Ciutat i impulsar nous instruments de planejament, com una ordenança complementària que protegeixi de facto els elements patrimonials d'una antiguitat superior als 80 anys. D'aquesta manera, per obtenir una llicència d'obra s'hauria d'aportar un informe històric i patrimonial del bé.

D'altra banda, la proposició d'Esquerra Republicana demana crear l'Institut Municipal de Patrimoni, una iniciativa aprovada el desembre del 2016 i que permetria disposar d'un organisme autònom amb més capacitat de decisió i recursos. 

El president del grup municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, ha defensat la iniciativa assegurant que "el patrimoni forma part d'una lluita contra l'igualament; ens permet que Barcelona continua sent la que és". "El patrimoni històric representa l'adhesió emocional de la gent cap a la ciutat, i és un dels elements que li donen personalitat i caràcter", ha explicat. 

El líder republicà ha recordat que hi ha patrimoni en perill com el Palau Moxó, el Palau Vilana Perles, el Palau Castell de Pons, el Palau Castanyer; equipaments municipals com el Palau del Marquès d'Alfarràs o Can Ricard; elements simbòlics com el Tramvia Blau o el cas recent del Restaurant Pitarra. "Des de l'oposició s'han aconseguit millores, com un Pla Director del Rec Comtal o la declaració de Ciutat Vella com a conjunt protegit", ha recordat Bosch, que ha demanat "mesures per no ampliar una llista massa llarga d'espais que la ciutat ha anat perdent".