Barcelona

Gràcia

Notícia

2ª ASSEMBLEA DE DONES D'ESQUERRA REPUBLICANA I DEL JOVENT REPUBLICÀ DE GRÀCIA


El passat dimecres 13 de juny va tenir lloc la 2a Assemblea de Dones d’Esquerra Republicana, amb la novetat que es va realitzar conjuntament amb el Jovent Republicà de Gràcia i que n’era oberta a tota la militància, simpatitzants i amics i amigues, no només a les dones.
En aquest sentit, donat que feia just 72 anys del naixement de Montserrat Roig, es va recordar una cita seva: “La llibertat de les dones no implica l’esclavitud dels homes, de la mateixa manera que els homes no poden somiar a ser lliures si segueixen oprimint les dones”.
Des d’ERC Gràcia tenim clar que a la República catalana, les dones haurem de reivindicar el nostre paper, ja que la societat no pot menystenir un 52% de la població. En aquest sentit, s’ha destacat la tasca des d’Esquerra Republicana en liderar l’aposta per la paritat i en l’aplicació de polítiques amb perspectiva de gènere. Cal que reivindiquem entre tots i totes el compromís que sempre ha mostrat Esquerra amb el feminisme i la igualtat, ens hem de visualitzar com un partit feminista.
A Gràcia, ens mostrem força contents pel que fa a la paritat i la feminització de la militància i organització. Tenim dues conselleres de districte, l’executiva comarcal està constituïda per un 42 % de dones, tenim un 36,18% de dones militants,  si tenim en compte també simpatitzants i amics, aleshores la presència femenina és del 36,24%. No obstant, continuarem treballant per incrementar el nombre de dones militants, amigues o simpatitzants, alhora que es fixen una sèrie de estratègies per millorar la comunicació i cohesió per tal d’incrementar així la participació femenina. Es fa èmfasis en que les assemblees de dones esdevinguin espais d’accions col·lectives, a banda de ser l’espai per compartir i debatre. També es valora positivament la tasca de comunicació a les xarxes socials, fent visibles les dones i compartint informació amb una mirada feminista.
Un dels temes a tractar és la formació amb perspectiva de gènere (debats, exposicions, cinefòrum, etc.). En aquest sentit, enguany es prioritzarà l’organització d’un taller de micromasclismes, és a dir, els comportaments interpersonals, els comentaris verbals i certes actituds que contribueixen a la dominació i violència contra les dones en la vida quotidiana. 
Altre tema que va desenvolupar-se a l’Assemblea de Dones, fou la visibilitat i reivindicació de la llibertat de les preses i exiliades polítiques, sovint massa oblidades, a través d’accions que es puguin realitzar individual o col·lectivament i d’altres que mostrin la nostra sororitat i solidaritat amb les preses i exiliades polítiques. Recordem que el proper 23 de juny farà 3 mesos que van ingressar injustament en presó preventiva per segona vegada na Carme Forcadell, expresidenta del Parlament de Catalunya, encausada per rebel·lió, i la Dolors Bassa, exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, encausada per rebel·lió i malversació. No us oblidem, us volem a casa, i persistirem fins que tots i totes sigueu lliures!
 
Olga Hiraldo
Secretaria d'organització