Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

Acte LGBTI a Can Saladrigas


El passat 25 de juny es va celebrar una xerrada/col·loqui a Can Saladrigas en motiu del 28 juny dia de l’Orgull de les persones gais, lesbianes i transsexuals.
La taula va estar formada per la Directora d’Igualtat de la Generalitat de Catalunya, Mireia Mata, per la Vicepresidenta 2a d'Acció Política de la Federació de Barcelona d'ERC i exregidora de l’Ajuntament de Barcelona, Pilar Vallugera, per en Roger Revilla activista LGBTI i company del Casal i en Santos Félix, sindicalista d’UGT i activista LGBTI.

L’acte va començar amb l’exposició, per part de Santos Félix, de dades que en moltes ocasions són desconeguts per part de molta gent, especialment el motiu de la celebració de la data del 28 de juny com dia de l’Orgul LGBTI a tot el món occidental. En aquest sentit seria el recordatori dels fets que van succeir a la ciutat de Nova York a l’any 1969, en que la policia va reprimir de forma molt violenta les manifestacions espontànies a la zona del Village, davant de les detencions massives que s’havien produït de forma arbitrària.

A Barcelona no serà fins a l’any 1977 no es fa la primera manifestació, de forma il·legal encara, i que va ser reprimida durament per la policia armada (grisos) amb detencions i tortures a la comissaria de Via Laietana. Amb el pas dels anys es van poder fer celebracions amb manifestacions reivindicatives de drets i seguint la tradició anglosaxona, i també, des de fa uns deus anys, les “Parades” amb carrosses més festives.

Mireia Mata al seu torn va exposar la situació actual de polítiques que desplega la Generalitat de Catalunya i de com aplica el que diu la Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. El seu desplegament territorial a través de la xarxa de municipis i els SAI (Serveis Atenció Integral) com a eina per poder atendre a la major part del territori de Catalunya a tot aquella persona que requereixi assessorament el la salvaguarda dels seus drets com a persona LGBTI.

Pilar Vallugera va interrelacionar el moviment LGBTI i un altre moviment en gran ebullició com és el Feminisme. Punts de trobada, i punts de xoc en algun cas, entre aquests dos àmbits de reivindicació de drets de les persones, que en definitiva són Drets Humans i que han estat i encara ho són reivindicats sempre.

Roger Revilla va exposar en canvi la situació actual i l’origen de les associacions defensores dels drets LGBTI. La visió comunitària en que, com altres moviments, es treballa sobre el col·lectiu de forma especifica i de les que són més properes a la transversalitat de la seva activitat amb altres moviments socials que fan que hi hagi un enriquiment mutu.
Finalment, un cop acabades les intervencions, es va obrir un debat entre el públic assistent i la taula molt participatiu i que va fer que es tractessin diferents qüestions, algunes de les quals van quedar reflectides al suro de propostes de la campanya ‘Dibuixem Barcelona’ en que s’emmarcava l’acte.