Barcelona

Secretaria de les Dones de Barcelona

Notícia

'Salut i gènere', article de la consellera Alba Vergés

La primera visita que vaig fer com a consellera de Salut va ser a la Unitat Integral a les Agressions Sexuals de l’Hospital Clínic, on vaig comprovar la gran feina que fan els i les professionals  de diverses disciplines –infermeria, psicologia, infectologia, ginecologia, treball social- per acompanyar la supervivent, ajudar-la a recuperar-se i evitar que mai sigui revictimitzada.

Cada dia, una persona, en la gran majoria dones, és atesa en aquesta unitat. Aquesta primera visita no va ser escollida a l’atzar. Vaig decidir anar al Clínic per visualitzar que un dels eixos de la nova legislatura que ara encetem és potenciar la perspectiva de gènere en les polítiques de salut.

Els estudis demostren que cal aprofundir i molt en aquest àmbit. Per exemple, una de les principals conclusions de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2017 és que les dones tenim uns comportaments més saludables que els homes però pitjor estat de salut. És una gran paradoxa que hem d’analitzar a fons i que ens certifica que s’ha de potenciar aquesta vessant de gènere en molts aspectes de la salut. A l’ESCA també es pot comprovar com la depressió major o greu és superior en les dones i que 3 de cada 4 persones majors de 75 anys que viuen soles són dones i tenen més dependència. Des del Departament ja hem creat un grup de treball per poder planificar i impulsar aquestes polítiques de gènere.

Tot i que hem de potenciar aquest camp, els últims mesos  ja s’han realitzat algunes actuacions i una de les més destacades és el nou protocol per a embarassades, que vaig presentar fa poc i que encaixa a la perfecció en l’àmbit de Salut i Gènere. Un protocol que inclou importants novetats com ara per exemple la inclusió d’una prova de DNA fetal en sang materna que permetrà reduir proves invasives, com l’amniocentesi; s’avança al primer trimestre la detecció de la diabetis per a dones amb factor de risc; la primera visita serà abans de les deu setmanes, i no abans de les dotze com fins ara, i es fa un seguiment exhaustiu per controlar i tractar estats depressius o ansiosos. Al marge de les qüestions estrictament clíniques, també posa èmfasis en altres aspectes molt rellevants com l’aposta per la coresponsabilitat amb la parella en la criança dels fills i filles. Un altre dels punts més destacats és la incorporació d’un test per detectar possibles casos de violència masclista, que són una autèntica xacra per a la nostra societat.

Sabem que tenim molt de camp per recórrer, que hem de treballar exhaustivament en la perspectiva de gènere, però estic convençuda que aconseguirem, entre totes i tots, grans avenços.

Alba Vergés,
Consellera de Salut