Barcelona

Gràcia

Notícia

Ernest Maragall: "Barcelona com a capital d'Europa"


El passat dimecres 24-10-18, una seixantena de persones van assistir a la presentació de la candidatura d'Ernest Maragall per encapçalar la llista republicana a les municipals del 2019 a la seu d'Esquerra Republicana a Gràcia.

Amb el casal Francesc Macià ple a vessar, el candidat va avançar-nos els principals eixos de la campanya electoral i alguns dels continguts i conceptes a tractar. Cal saber projectar com és la ciutat, què necessita en el seu conjunt, sou dels barris de Gràcia però també us demano que us proclameu barcelonins.

Hi haurà un candidat de dretes amb molts recursos que ja està treballant molt intensament, visitant empreses, sobretot, i que ve a defensar els interessos d’aquests poders financers. Estem davant un embat entre el poder econòmic i financer, cada cop més global i més llunyà, i la democràcia, en un sentit ampli de la paraula. L’habitatge, el turisme, la mobilitat, el comerç... tot són qüestions on hi ha aquesta confrontació d’interessos entre un poder particular i un interès públic, ciutadà. En el cas del turisme, diu, és un exemple claríssim; és una font de recursos molt important, però no s'està gestionant bé. Correm el risc de perdre la pròpia identitat si no s'actua políticament.

La dreta vol centrar la campanya electoral en la llei, l’ordre i la seguretat. Maragall afirma que no s'han de negar els problemes, però tinguem clar que les solucions que plantegen són només repressives, i no ataquen l’arrel del problema.Així, és important com diagnostiquem la campanya electoral, què serà molt desigual en qüestió de recursos. Esquerra Republicana només ens tenim a nosaltres, el capital és humà, i haurem de saber explicar el projecte que tenim per a Barcelona però també explicitar els límits i les dificultats, sent honestos i amb respecte per Barcelona i tota la ciutadania. Nosaltres, com a republicans hem de donar respostes, així Maragall creu que Esquerra Republicana avui és gairebé l’únic partit amb una proposta política capaç de donar aquestes respostes, amb respecte cap a la resta de formacions polítiques i ciutadania, “cal generar il·lusió, caràcter i engrescament, i no tant definir-se per oposició al adversari polític”.

La campanya s’ha de centrar en el debat de Barcelona, i no reproduir la campanya del 21-D, on la polarització entre unionisme i independentisme va beneficiar clarament a C’s. Barcelona ha de ser Capital de la República, però també ha de ser més, i per ser-ho no podem centrar-nos exclusivament en aquest debat.

Maragall també ha tingut un reconeixement pel grup municipal liderat per l'Alfred Boschhem de ser capaços d’aprofitar tot el que s’ha fet fins ara des del grup municipal, reconeixem la feina feta, no partim de zero. Construïm sobre tot allò que s’ha anat construint. Amb el treball fet fins ara tenim l’anàlisi i la resposta política a donar, ara cal aixecar les expectatives, donant resposta de profunditat als grans reptes de fons. Hem de ser una esperança de les il·lusions de canvi dels ciutadans”.

El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Barcelona, veu cada barri amb la seva personalitatsi Ciutat Vella són els orígens, i l’Eixample és el modernisme i la modernitat, i Poble Nou i Poble Sec són la ciutat nova, Gràcia és l’ànima, per la seva capacitat històrica per a la rebel·lió, la transgressió i l’inconformisme. I aquest tarannà particular fa que sigui una pedra fonamental en la construcció del projecte de ciutat.

Maragall ens va encoratjar a treballar per l’equitat, per reduir les desigualtats entre barris i persones. Cal assegurar els drets, llibertats i la seguretat en un sentit ampli, afrontant les solucions de base. Barcelona necessita un bon govern, “amb voluntat de transformació social, d’avançar amb credibilitat i solvència. En front del concepte administratiu pur”.

El candidat republicà creu que costarà molt situar en el debat, temes com l’educació i la cultura al centre del focus mediàtic durant la campanya, però és un pol cabdal “per fer homes i dones lliures, crítics. Només avançarem socialment amb una educació i cultura de primer nivell per a tothom”.

Per acabar, Ernest Maragall va definir Barcelona com una ciutat femenina, amb els valors que representa (cohesió social, solidaritat, igualtat...). I l'hem d'entendre a tres nivells: Barcelona metropolitana, Barcelona en relació a altres ciutats catalanes i Barcelona com a capital d'Europa, ha de ser ciutat de referència.


Olga Hiraldo
Secretària d'Organització