Barcelona

Gràcia

Notícia

Crònica de la inauguració de l'exposició "VIOLÈNCIA MASCLISTA EN LA PARELLA: DESMUNTANT MITES?" i del taller "DESEMMASCAREM ELS MICROMASCLISMES QUOTIDIANS"


En relació al Dia internacional per l'eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre), aquest dilluns 19 de novembre ha tingut lloc la inauguració de l'exposició Violència masclista en la parella: desmuntem mites? al casal Francesc Macià d’ERC Gràcia.
 
Per aquesta ocasió, hem comptat amb l’assistència de la Directora General d'Igualtat de la Generalitat de Catalunya i Vicesecretària general de Dones d'Esquerra Republicana, Mireia Mata, què va trobar molt encertada la temàtica de l'exposició però també va intervenir en un sentit més general, ja que “el maltractament passa a tots els nivells de la nostra societat i nosaltres com a dones, com a republicans i persones compromeses amb la justícia i benestar, no el podem permetre”. Així, recorda que “les violències són qualsevol vulneració de drets, qualsevol desigualtat que viu una dona pel sol fet de ser dona” i, en aquest sentit, ens ha encoratjat a continuar lluitant contra qualsevol tipus de violència envers les dones, perquè “volem una República que necessàriament ha de ser la República de la Justícia, de la Llibertat, de la Fraternitat i Igualtat. I aquesta igualtat suposa voler una República feminista on homes i dones siguin iguals en deures i en drets.”
 
Per acabar, ha agraït a la gent de Gràcia que sempre hi som, i ha tingut un record sentit i emocionat per quatre grans dones feministes que avui no poden estar amb nosaltres: Carme Forcadell, Dolors Bassa, Marta Rovira i Meritxell Serret; sense deixar de mencionar la resta d'exiliades i imputades. Per elles, diu “el millor homenatge és continuar aquesta lluita feminista, cal reivindicar el dret de les dones”.
 
Finalment, la militància ha volgut mostrar el seu suport davant l'amenaça de mort per part de Daniel Estulin a través de les xarxes socials, fet que na Mireia ha agraït i ha declarat que no ha pres aquesta amenaça com un atac personal, sinó com un atac a la feina feta en matèria d'igualtat, a totes les persones que lluiten per la defensa dels drets de les dones i dels drets de col·lectius de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals; i davant els atacs masclistes cal denunciar, tolerància zero.
 
Nota: L’exposició romandrà al casal d’Esquerra a Gràcia fins diumenge 25 a les 13:00 hores. L’entrada és lliure.
 
D'altra banda, aquest dimecres 21 de novembre, na Sara Bailac, politòloga especialitzada en gènere i drets de les dones, ha impartit la xerrada-taller Desemmascarem els micromasclismes quotidians. A partir d’unes dades més teòriques però també a partir de dinàmiques de grup, s’ha analitzat conjuntament el concepte de micromasclisme, que situem a la base del iceberg de la violència masclista.
 
Tal com s’ha apuntat, els micomasclismes, segons Luis Bonino (curiosament la definició ve donada per un home), també anomenats sexisme benevolent o violència de baixa intensitat, “són petits i quotidians exercicis de poder que permeten als homes fer el que volen però impedeixen que les dones facin el mateix”. A més, distingeix quatre tipus de micromasclismes: utilitaris, encoberts, de crisi i coercitius, que també s’han tractat amb els corresponents exemples i debat.
 
Rere l’anàlisi i identificació dels micromasclismes en la nostra vida i el nostre entorn (també polític), s’ha cercat alternatives compartides per eliminar els micromasclismes i qualsevol tipus de violència masclista de les nostres vides, tot i que tothom que ha assistit al la formació, tant homes com dones, hem coincidit que encara hi ha molta feina a fer.
 
Olga Hiraldo
Secretaria d'Organització d'ERC Gràcia