Barcelona

Gràcia

Notícia

Sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018


Aquí podeu veure un recull de fotos del sopar

Aquest dijous 29 de novembre Esquerra Republicana de Gràcia ha celebrat a la seu de l'ACIDH el sopar de lliurament dels IV Premis Francesc Vilaplana 2017-2018. Una quarta edició marcada pel context de repressió política que viu Catalunya d'ençà l'1-O, tal i com ha recordat la Secretària General d'Esquerra Republicana, Marta Rovira, en un vídeo que ens ha enviat des de l'exili per donar-nos la benvinguda, i que s'ha emès com a introducció a l'acte. En la seva intervenció la Marta Rovira ens ha recordat que "patim una repressió molt bèstia, molt dura, molt ferotge, una repressió instrumentada i dirigida per l'Estat espanyol, governi qui governi, una repressió incessant aquest últim any.  Una repressió que ens afecta molt personalment, per això us agraeixo poder gravar aquest vídeo, i estar aquí amb vosaltres, perquè és una manera de no fer efectiva aquesta repressió" D'aquesta manera, i rodejats pels cartells amb els rostres dels exiliats, les exiliades, els presos i les preses polítiques, el format d'aquesta IV edició dels Premis Francesc Vilaplana ha estat de sopar de solidaritat, o com ja es coneix arreu, Sopar Groc.
Davant de més d'un centenar d'assistents el President del Casal Francesc Macià, Toni López ha inaugurat el sopar del lliurament dels Premis amb un discurs de benvinguda, i ha excusat la presència de la consellera de districte, Alba Metge, de  la Txell Bonet i de la Betona Comín i d'en Robert Fabregat, president de la Federació d'Esquerra Republicana de Barcelona, que per diferents motius no han pogut venir a un acte que no es volien perdre. També ha tingut unes paraules de solidaritat i record pels presos i preses polítiques que han arrencat entre els assistents un fort aplaudiment i crits de Llibertat presos polítics!!!
 
Seguidament l'Olga Hiraldo, Secretaria d'Organització del nostre casal i presentadora de l'acte,  ha donat la paraula a Ferran Morell  President de l'ACIDH, Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà, (www.acidh.org), l'entitat  d'inserció social declarada d'Utilitat Pública que ens acull un any més en el seu l'espai per al sopar del lliurament dels Premis Francesc Vilaplana. Ens ha explicat la seva tasca d'atenció integral i acompanyament a les persones amb Intel·ligència Límit (IL) i discapacitat intel·lectual lleugera, així com el seu projecte de futur, una residència de la tercera edat específic per aquestes persones, ja que s’han adonat que cal fer-los un seguiment durant tota la vida.
 
Per iniciativa d'un company del nostre casal republicà, l'Olga ha donat la paraula a Joan Quesada, que ha llegit uns fragments molt emotius del llibre de contes "Estimats Lluc i Joana. Cartes des de la presó" escrits pel President d'Esquerra Republicana, l'Oriol Junqueras, als seus fills i  que recentment han estat editats gràcies a la revista Sàpiens.
 
A continuació s'ha procedit a l'acte de lliurament de premis als guardonats. En la categoria de premi individual el guardó  ha estat lliurat per la consellera de districte Núria Pi a en Josep Callejón,  per la seva dedicació en la defensa i divulgació de la memòria històrica dels barris de Coll-Vallcarca i de l’Editorial Bruguera, així com del seu patrimoni urbanístic i arquitectònic. En l’actualitat, en Josep Callejón  és el President del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca i President accidental de l’Associació del Museu del Còmic i la Il·lustració. En tot moment, des de la seva arribada a la seu de l'ACIDH, en Josep Callejón va estar dibuixant, la seva gran passió,  i regalant retrats al públic assistent. En el moment de recollir el premi, va cedir la paraula per l'emoció que el sobrepassava, i va demanar que li llegissin el discurs que s'havia preparat curosament. En el seu discurs d'agraïment pel premi rebut va voler solidaritzar-se amb el premiat col·lectiu,  l'Associació Catalana pels Drets Civils, perquè va manifestar-se contra la persecució de les idees polítiques. Acompanyat per un nodrit grup d'amics i membres del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca, van retre-li un emocionat parlament d'agraïment per la seva trajectòria tots aquest anys reblant "si algú ho ha merescut és ell".
 
En la categoria del premi col·lectiu, en reconeixement de l'entitat gracienca significada per la seva acció en defensa dels drets socials i nacionals, el guardonat ha estat l'Associació Catalana pels Drets Civils (www.adretscivils.cat). Ha presentat a l'entitat premiada en Jordi Coronas, regidor d'Esquerra Republicana per Barcelona, que, en primer lloc, ha demanat un fort aplaudiment per la gent de l'ACIDH, pel sopar tan ben fet i tan ben servit. En Jordi Coronas ha volgut destacar la feina de l'Associació Catalana pels Drets Civils en el suport als familiars  de les preses i presos polítics i exiliats, alguns d'ells graciencs o vinculats al nostre districte, per aquest motiu ens acompanyaven a l'acte de lliurament del premi els pares del Jordi Sànchez, en Pere i la Núria, i en Marc Marsal i la Natalia Garriga, militants d'Esquerra Republicana del nostre casal i encausats per l'organització del referèndum de l'1-O.
 
Ha recollit el premi en nom de l'entitat premiada en Ferran Civit, Diputat per Tarragona al Parlament de Catalunya i representant de l' l'Associació Catalana pels Drets Civils, on ha explicat breument l'activitat frenètica d'aquesta entitat i l'allau d'actes a la que estan convidats a participar-hi. Va agrair molt el premi Francesc Vilaplana perquè els encoratja a seguir treballant per la llibertat dels presos i preses politiques i el retorn dels exiliats. Durant la seva intervenció ha intentat contactar telefònicament amb Txell Bonet, que no ha pogut assistir a l'acte de lliurament de premis perquè participava en un altre acte, amb estudiants de la Universitat de Chicago, on els explicava la situació de repressió política a Catalunya i el judici injust contra als presos polítics. La connexió telefònica malauradament no va ser reeixida. Ha tancat la seva intervenció amb un "Salut, República i Llibertat" que ha aixecat el públic assistent de la cadira entre grans aplaudiments i crits de "Llibertat, llibertat!!!".
 
Van tancar l'acte dues intervencions, la Portaveu d'Esquerra Republicana i Diputada al Parlament de Catalunya,  Marta Vilalta, i el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall. La Marta Vilalta va centrar la seva intervenció en l'actualitat política catalana. l'embat judicial, la repressió política a tot el independentisme, a la llibertat d'expressió, músics, tuitaires, “No hem d’oblidar que el moviment independentista i republicà neix amb un ADN cívic i és un projecte col·lectiu il·lusionador i esperançador. Costarà i potser patirem, però si seguim mobilitzats i teixim complicitats per defensar els drets i la democràcia no hi ha alternativa que no sigui la de guanyar”, conclou.

L'Ernest Maragall va fer un discurs molt espontani, i mirant de fit a fit als premiats, va fer un reconeixement públic de la feina feta tant dels premiats com dels amfitrions. "Barcelona -va dir- és una ciutat de ciutats, plural i diversa, viva i dinàmica. I no s'entendria, o s'entendria menys, sense aquesta vitalitat veïnal, com la del Coll-Vallcarca que representa Josep Callejón i el Grup d'Estudis, o sense el teixit social que vertebren els barris de la ciutat, com representa tan bé l'acció social de l'ACIDH. Així com la mobilització ciutadana per la República, els drets i les llibertats que pot representar tant exitosament l'Associació Catalana pels Drets Civils. I segurament, aquestes entitats i moviments no s'entendrien del tot sense Barcelona". També ha volgut subratllar la feina feta per la Txell Bonet en aquell moment, i que li havien impedit ser present en la recollida del premi: "és l'educació i la formació del jovent d'una banda, i de l'altra banda, la internacionalització de la nostra causa, dos dels paradigmes que ens faran guanyar la República Catalana, gràcies per la feina feta".

El sopar de lliurament dels Premis Francesc Vilaplana va acabar amb la foto de grup dels premiats i organitzadors que encapçala aquesta crònica.
 
 
Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política
 
Fotografies: LuísMa Albert


Aquí podeu veure un recull de fotos del sopar