Barcelona

Federació

Notícia

Ernest Maragall: “El nostre projecte per a Barcelona serà inequívocament progressista i de ple compromís republicà”

Un miler de persones assisteixen a la conferència d'Ernest Maragall a la UPF
Un miler de persones assisteixen a la conferència d'Ernest Maragall a la UPF

El candidat d'Esquerra Republicana a l'alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha definit aquest vespre el seu projecte per governar la ciutat, en una conferència que ha tingut lloc al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, i que ha reunit un miler d'assistents.

Durant l'acte, Maragall ha anat desgranant les idees principals del seu projecte, fonamentat en tres eixos: “les oportunitats, les responsabilitats i les complicitats”. El candidat republicà ha manifestat que “volem ser capital de república, assumint la diversitat i la complexitat com un bé preuat”. “Barcelona ha de ser la capital de la llibertat, de la democràcia i de la convivència”, ha afegit.

Sobre la seva candidatura, Maragall ha volgut posar en valor que “no ens trobareu en el club dels demagogs. Ni en els dels lideratges taumatúrgics que arriben amb la vareta màgica del poder econòmic o, encara pitjor, usant i abusant de les legítimes inquietuds de la ciutadania”. Per aquest motiu, s'ha compromés a abordar les arrels dels problemes que afronten els barcelonins i barcelonines: “hem d’anar a l’arrel, a les causes properes i a les més remotes. Ni podem hipotecar el model de ciutat, ni hem de pecar d’un excés d’immediatesa per sobreactuació”.

En relació a possibles acords amb altres forces polítiques, Maragall ha reivindicat que “el nostre projecte de Barcelona serà inequívocament progressista i de ple compromís republicà. Estem disposats a arribar acords amb qui comporteixi aquestes dues premises”. El candidat ha avançat que “proposarem a totes les forces sobiranistes un acord ferm i consistent per a la unitat d'acció en el camí d'avenç cap a la República, i consolidarem un bloc democràtic ampli que assumeixi els objectius de la llibertat dels presos i el retorn de tots els exiliats, el diàleg sempre obert per culminar en la celebració d'un referèndum acordat i vinculant sobre el futur polític de Catalunya, i el compromís per garantir que Barcelona no serà governada per les dretes al servei de l'unionisme ni pel bloc del 155”.


Revolta contra les desigualtats

El candidat republicà ha assenyalat la desigualtat com un dels principals aspectes a corregir. En aquest sentit, ha assegurat que “ens revoltem contra la normalització de la desigualtat”, i per aquest motiu s'ha compromés a “prendre mesures de nova regulació i mesures d’intervenció immediata”. “Prioritzarem i reforçarem les inversions en les zones de la ciutat més afectades per aquest desequilibri”, ha explicat.

Respecte a la planificació urbanística, Maragall ha posat de manifest que “l’urbanisme no ha de ser mai una planificació immobiliària, és una eina de transformació social”. En aquest punt, ha remarcat la necessitat d'identificar algunes de les grans qüestions que la ciutat té pendents: “nou plantejament, inversió directa, educació i polítiques socials integradores a barris de la zona Nord, des de Sant Martí i el Besòs fins a Sant Andreu i Nou Barris; revitalitzar el barri de la Marina; la posada al dia del 22@; o la revisió de bona part del límit administratiu amb els municipis veïns”.

Pel que fa a l'habitatge, el candidat d'ERC-Barcelona ha denunciat que “Barcelona té només un 1,6% del parc destinat a lloguer social i assequible, una xifra molt per sota del 23% de Londres, el 30% de Berlín o el 48% d’Amsterdam”. I ha apuntat que “aquesta ciutat té sòl en condicions per produir uns 20.000 habitatges de protecció més, però per arribar al 15% calen uns 100.000 habitatges addicionals”.

A l'hora d'abordar el debat de la seguretat, ha reclamat “la responsabilitat i l’exigència que demana la situació que viu aquesta ciutat”. Maragall ha dit que “el govern municipal s'ha vist desbordat”, en aquest àmbit. Però ha volgut deixar clar que “la determinació per lluitar contra la inseguretat no vol dir només més policia”. En aquest sentit, ha reivindicat la necessitat de “més dotació de recursos humans i materials, més i millor formació, i una coordinació eficient entre les forces de seguretat”. Segons Maragall, aquestes millores en seguretat han d'anar acompanyades d'una “justícia local, de proximitat, amb capacitat real per actuar 24 hores al dia i 365 dies a l’any”.

En l'àmbit de l'educació, Maragall ha alertat que “no ens podem permetre malgastar ni una gota de talent. Si ets barceloní, la ciutat ha de ser el teu terreny d’oportunitats per explotar tot aquest talent”. Per aquest motiu, ha anunciat que “proposarem un potentíssim programa de beques salari perquè els nostres joves puguin formar-se a fons i no hagin de deixar els estudis per tenir un sou”.

Durant poc més d'una hora, el candidat republicà ha tocat gran part dels temes que afecten el dia dia dels barcelonins i barcelonines, com la mobilitat, el turisme, l'accés a la cultura i els drets socials.

Com a conclusió, ha asseverat que “tot el que hem dit fins ara es concreta en les quatre anelles de Barcelona”, que ha enumerat de la següent manera: “la Barcelona endins (districte, barri illa); la Barcelona enllà (regió metropolitana); Catalunya ciutat (complicitat amb tots els municipis del país); i Europa capital Barcelona (lideratge de les grans aglomeracions urbanes)”. I encara ha assenyalat una cinquena anella: “la cinquena anella olímpica som les persones, tots nosaltres, tots i cada un de vosaltres”.