Barcelona

Gràcia

Notícia

Eva Baró: “Aquest divendres l’Executiva Nacional es reuneix amb Marta Rovira a Ginebra per treballar conjuntament l’agenda política dels properes mesos”


Després d'alguns intents fallits per motius d’agenda, finalment aquest dimecres hem pogut xerrar i debatre amb l’Eva Baró, Diputada d’Esquerra Republicana per Barcelona al Parlament de Catalunya sobre l’actualitat política catalana.
 
La trobada s’ha produït en un context d’una certa aturada política, inevitable fins a cert punt, - ha comentat l’Eva Baró-  per la celebració de les festes de Nadal. Però no només. L’Eva ens ha recordat que la majoria política independentista al Parlament, amb 70 diputats escollits a les eleccions del 21-D, no és efectiva a l’hora de les votacions al ple. I amb els 61 vots reals, amb capacitat de vot de les dues formacions polítiques de la coalició de govern, no són suficients per impulsar les polítiques necessàries per avançar en la legislatura. L’equilibri parlamentari és precari. “Els reptes que es plantegen d’ara en endavant són d’una extrema complexitat,  i en uns escenaris en permanent mutació. Es per això que aquest divendres l’Executiva Nacional es reuneix amb Marta Rovira a Ginebra per treballar conjuntament l’agenda política dels propers mesos” ha reblat.
 
En aquesta agenda política més immediata “caldrà donar una resposta, el màxim d’unitària possible, a tot un seguit de reptes polítics, judicials, socials... que se’ns van plantejant, un rere un altre o solapadament. Entre els primers reptes caldrà donar una resposta política i de mobilització social al judici, i a la futura sentència que se’n derivi. Les preses i els presos estan preparats per afrontar amb fermesa un judici farsa, amb sentències a màxims, injustes, però afegeix que “estan forts, amb ganes de començar el judici, per explicar-se i defensar-se.” El judici -ha augurat l’Eva- pot acabar essent l’estocada final a l’estat de dret que diuen defensar els nostres adversaris polítics.
 
En segon lloc, l’Eva Baró ha anunciat la creació dins del partit  d’una comissió d’estratègia antirepressiva per coordinar les accions que vinguin a contrarestar la ferotge repressió que pateix el moviment independentista en particular, i la societat catalana en general.
 
Un altre moment inevitable i immediat de l’actual curs polític és la tramitació dels pressupostos, tant els propis com els Presupuestos Generales del Estado. “Cal seguir negociant amb les formacions polítiques com la CUP i CeC els pressupostos de la Generalitat de Catalunya, no és fàcil però hi ha punts d’acord i de partida consensuats, no hi ha res segur, però els canals de comunicació són oberts i hi han més converses entre els agents polítics del que sovint es dona a entendre als titulars dels mitjans i a les xarxes socials.”
 
Els Presupuestos Generales del Estado tenen una deriva tant o més complexa que la tramitació dels pressupostos catalans, ja que tal com ja s’ha afirmat en altres ocasions,  “si no hi ha un gest per part del gobierno envers la situació injusta dels presos i preses polítiques, i en el reconeixement del dret d’autodeterminació del poble de Catalunya, l’esmena a la totalitat plana sobre la fase inicial de  tramitació dels PGE. “
 
Un altre moment de màxima rellevància política serà la convocatòria electoral el proper mes de maig, amb les eleccions municipals i europees com a horitzó a tornar a guanyar. L’Eva ha fet un incís per animar a tothom a participar-hi, “ja que només està a les nostres mans tornar a guanyar a Europa, presentant un pres polític al cor de les institucions europees, amb una llista encapçalada per l'Oriol Junqueras i la Diana Riba, un fet inaudit i sense precedents, que els forçarà a posicionar-se en un sentit o en un altre. I alhora, perquè tenim davant nostre l’oportunitat, el repte i el deure de fer de Barcelona la capital republicana que tots desitgem.“
 
La xerrada s’ha acabat amb un ampli torn obert de paraules, on la militància assistent ha pogut preguntar a l’Eva Baró, i rebre la corresponent resposta, de diferents aspectes de la situació política catalana.
 
 
Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política