Barcelona

Gràcia

Notícia

Jordi Coronas: “Sabem molt bé quins són els problemes de la ciutat i tenim força clares quines són les solucions”


Aquest dimecres, 6 de febrer, hem comptat al Casal Francesc Macià amb la presència de Jordi Coronas, portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, per parlar amb la militància dels darrers esdeveniments polítics municipals.  L’anunci de la signatura d’un acord amb els Comuns per a la connexió del tramvia per la Diagonal ha estat un dels punts que més interès i debat ha suscitat.

En Jordi Coronas ha volgut remarcar que Esquerra Republicana amb la signatura d’aquest protocol està negociant amb el govern d’Ada Colau les condicions per garantir el compliment de les nostres “línies vermelles” en un futur conveni “que és l’acord polític que val”. La nostra proposta política per a la connexió del tramvia per la Diagonal  passa irremeiablement per que es revisi l’actual model de gestió privada del TRAMBaix i TRAMBesòs,  i es renegociï el contracte amb el conglomerat d’empreses concessionàries en defensa dels interessos públics, “que cada euro públic tingui un retorn públic, i no privat, i que no es generin uns beneficis privats extres addicionals” -ha exigit Jordi Coronas-. Cal recordar que l’ATM (Autoritat del Transport Metropolità) bonifica tots i cadascun dels bitllets de les línies TRAM entre 0,85 i 1,15 euros, depenen de diversos paràmetres. Alhora i paral·lelament, cal que es presenti un informe econòmic sobre l’impacte de la supressió de les línies d’autobús per la Diagonal, atès que la connexió dels dos TRAM podria significar gairebé doblar els beneficis de les empreses concessionàries, per l’augment exponencial del passatge. Actualment, el benefici de l’explotació dels dos TRAM està xifrat en 15 milions d’euros l’any. “En definitiva, cal renegociar les tarifes tècniques a la baixa, fins els 0,60 ó 0,90 cèntims d’euros per viatge, o bé incrementar la presència de TMB dins del conglomerat d’empreses concessionàries, que actualment té un insignificant 2% de participació, o bé escurçant el termini de la concessió. A partir d’aquí, que l’ATM faci la seva feina, que repassi números, negociï i trobi la millor opció per la defensa dels interessos de Barcelona”
Una altra condició que exigeix el grup municipal d’Esquerra Republicana, i que recull el acord signat, és que el consistori no es comprometi en el futur conveni a una data d’inici d’obres –data plantejada per Barcelona en Comú per al 2020- ja que no queda prou clar a hores d’ara la capacitat real pressupostària per l’execució de les obres en el proper mandat. “Si governem no ens comprometem a dir que iniciarem les obres el 2020, si de cas, ens comprometem a iniciar les obres el més aviat possible”.

Un cop han estat recollides les nostres propostes al acord signat, Jordi Coronas ha demanat al govern d’Ada Colau “que ens portin un conveni amb aquestes condicions acceptades , i que sigui el ple qui digui si està d’acord o no està d’acord”.

En Jordi Coronas ha criticat que els mitjans de comunicació hagin presentat la signatura d’aquest acord amb titulars de l’estil “Maragall s’apropa al Colau”, “no és el tramvia de la Colau ni el tramvia del Maragall, és el tramvia de Barcelona, el nostre sí al protocol és un sí a fer la feina, i no un sí incondicional al tramvia.”

En Jordi Coronas ha lamentat que des d’ara, i fins a la convocatòria electoral del maig: “el govern d’Ada Colau ha agafat febre –ha afirmat-, una febrada electoral, ara volen anunciar-ho tot”. De cop i volta s’han llençat a una cursa frenètica tot anunciant una bateria de propostes: “volen recuperar la idea d’una funerària pública amb unes jornades, volen presentar la gestió pública de l’aigua si la sentència contra AGBAR es confirmés, quan no hi ha temps material per fer res ja en aquest mandat, el dentista municipal, molt necessari però sense una proposta clara de gestió, Energia Barcelona...”

En Jordi Coronas ha assegurat que “enguany tindrem una campanya electoral molt apassionant, però també molt dura, tenim possibilitats reals de guanyar, això no vol dir que sigui fàcil, serà molt difícil, ... però tenim molta experiència acumulada, sabem molt bé quins són els problemes de la ciutat i tenim força clares quines són les solucions que des de l’Ajuntament podem impulsar, estem en disposició de guanyar".

Posteriorment, després de la seva intervenció, s’ha obert un torn de preguntes, i s’ha encetat un diàleg amb la militància on s’han tractat temes tant diversos com el model de seguretat i la justícia de proximitat, polítiques públiques de promoció de l’habitatge social, mobilitat,  educació i cultura, un dels pilars del programa electoral, convivència. 

En Jordi Coronas ha volgut tancar la seva intervenció amb unes paraules d'agraïment cap a les dues Conselleres del Districte de Gràcia, l'Alba Metge i la Núria Pi, així com a la Dolors Martínez, assessora del grup municipal i militant del casal, per la feinada feta durant tot aquest mandat al Districte i al grup municipal d'Esquerra Republicana.

La reunió de casal ha acabat amb unes paraules del Toni López, el President, convidant al Jordi Coronas a tornar properament al nostre casal, però ja com a nou Tinent d'Alcalde de Barcelona.

Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política