Barcelona

Poblenou-Besòs

Notícia

Barcelona animalista?


Publiquem un nou article de la revista 'La Xemeneia del Poblenou-Besòs, que podreu trobar en la seva versió en paper al Casal Roc Boronat (C/ Espronceda 76) o en versió online aquí: 'La Xemeneia'
La ciutat de Barcelona sempre ha tingut una mirada de protecció envers la resta d’espècies animals que habitem en el mateix espai. Així s’han creat parcs urbans per afavorir la biodiversitat, tant de fauna com de flora, i millorar el nostre entorn.
 
Polítiques centrades en l’Ecologia de la ciutat s’han anat impulsant a través dels diversos mandats que hi ha hagut a l’Ajuntament. Però la mirada de la convivència entre les espècies animals i les persones humanes encara costarà molt d’arribar, per desgràcia.
 
Entre tant, des d’Esquerra Republicana de Catalunya donem suport a les entitats animalistes que impulsen projectes de millora a la ciutat de Barcelona. Per això durant aquest mandat hem demanat, entre d’altres:
- el trasllat urgent del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) als nous terrenys de Montcada i Reixac.
- Declarar la ciutat de Barcelona com a ‘Veg-friendly, amiga de la cultura vegana i vegetariana’, la creació del BCNVegPoint o la publicació de la tercera guia vegetariana de la ciutat.
- Definir un projecte de centre urbà d’acollida felina
- Mesures orientades a la reducció del soroll ambiental del Zoo per millorar la qualitat de vida de les espècies animals, que aquest centre acull.
 
Així cal que Barcelona aposti per una transformació de les seves polítiques animalistes i que sigui molt més agosarada del que ho és. La ciutat està preparada per als canvis propers que vindran?
 
Posem, per exemple, el zoo de Barcelona. Un espai que cal transformar urgentment. ERC va donar suport a la presentació del projecte ZOOXXI que impulsen l’Associació Animalista Libera i la Fundació Franz Weber. Continuem treballant amb aquestes entitats per tal que l’Ajuntament de Barcelona porti a Plenari la Iniciativa Ciutadana impulsada per tal que s’iniciï un canvi en la gestió del Zoo. Cal impulsar-hi la recuperació de fauna autòctona, ajudar els països que encara poden fer-ho a establir reserves per a la preservació dels habitats per a aquelles espècies que encara hi viuen en llibertat, acabar amb el ‘culling’, i treure amb urgència els dofins del delfinari (també els que es troben a la ciutat de València) millorant la seva qualitat de vida.
 
No oblidem altres temes que hem de posar sobre la taula i dels quals cal que la ciutat en parli com l’extermini de senglars que no han pogut decidir viure lliurament, el control de poblacions d’aus -com les cotorres- a la ciutat o les diverses formes de matar un animal d’acord amb alguns ritus religiosos.
 
En darrer lloc hi ha la convivència de l’espai públic de la ciutat entre les persones que no tenen gos i les persones amb gos. Cal complir la Ordenança Municipal de Protecció, tinença i Venda d’Animals a la ciutat i modificar tot allò que calgui per tal de millorar-la. S’ha de poder dialogar entre totes les parts implicades, plataformes com Espai Gos BCN, entitats animalistes, FAVB, altres entitats, partits polítics, Districtes i ciutat. La realitat és la que és i ens diu que a la ciutat hi ha censats uns 150.000 gossos, un per cada 10 persones. Cal impulsar amb urgència la convivència a l’espai públic evitant els conflictes entre les persones amb gos i les que no en tenen que ja s’hi estan produint i des d’ERC ens comprometem a impulsar-la i trobar-hi solucions i millores per a tota la ciutadania.