Barcelona

Federació

Notícia

Ernest Maragall: “Crearem un programa de beques-salari per combatre l’abandonament escolar"


L’alcaldable de Barcelona proposa combatre l’abandonament escolar, augmentar les escoles bressol i potenciar la Formació Professional com a principals eixos en matèria d’Educació

El candidat d’Esquerra Republicana de Barcelona a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha presentat algunes de les seves principals propostes en matèria d’educació. Ho ha fet en un acte als jardins de la Sedeta, acompanyat per l’expert en educació i universitats Eduard Vallory; la directora de l’escola dels Encants, Agnès Barba; i la professora d’El Llindar, Mònica Fernández.

Programa de beques-salari
L’alcaldable ha anunciat la seva intenció de posar en marxa un programa de beques-salari que ajudi a continuar els seus estudis als prop de 1.500 joves que els abandonen un cop acaben l’educació obligatòria. “El primer objectiu és saber centre a centre qui són i què passa en cada cas. Estem en condicions d’estimar que almenys 1.000 alumnes puguin rebre una beca-salari associada a un programa de formació-treball”, ha detallat.

Maragall també ha apel·lat als centres d’alta complexitat, als quals ha assegurat que s’hi destinaran els recursos necessaris i que s’hi treballarà per combatre la desigualtat. “Hem de poder articular un programa d’ajudes des del criteri de la segona oportunitat. Això demana finançament, una aliança amb el sector privat i treballar amb el departament d’Educació”, ha apuntat. 

Més escoles bressol
El candidat d’Esquerra Republicana també s’ha compromès a crear més llars d’infants, les que se sumarien al centenar d’escoles bressol que ja hi ha a Barcelona. “Ens plantegem afegir-ne una trentena durant el pròxim mandat amb la filosofia d’anar a buscar la gent que ho necessita”, ha especificat, i ha assegurat es plantejarà la destinació dels centres en les zones amb una esperança de vida més baixa.

Tot i això, Maragall ha insistit en la necessitat de dissenyar serveis alternatius que puguin cobrir la petició de la ciutadania: “Ens preocupa més la demanda no coberta o la manca d’oferta? L’oferta ha de crear la demanda. Volem afegir escoles bressol, però també altres serveis com l’atenció a prop de casa o l’acollida”.

Actualització als centres
Tal com ha explicat el candidat, una de les prioritats d’Esquerra Republicana és situar la figura del docent al centre de la societat: “Necessitem mestres i professors d’una indiscutible capacitat i que estiguin acompanyats de l’administració.” Un element que l’expert en educació, Eduard Vallory, ha destacat com una de les assignatures pendents, especialment a la universitat: “S’ha de transformar la manera d’ensenyar als docents. Cal una actualització general amb un plantejament gran, cal actualitzar la formació dels joves, però també la dels futurs mestres i professors”.

Maragall ha anunciat que vol posar en marxa són un paquet de mesures per actualitzar anualment 30 centres, posant èmfasi en els centres d’educació secundària, “els quals demanen amb urgència una actuació d’aquesta mena”. El candidat ha rebutjat que es tracti d’una proposta pilot i ha assegurat que serà l’inici “d’un camí de socialització conjunt de la ciutat per apoderar el sistema educatiu”. 

Formació professional
Potenciar la formació professional és una altra de les propostes d’Ernest Maragall, que ha destacat la importància de les aliances per aconseguir-ho: “No ho farem si no som capaços de posar en relació estreta i operativa el departament d’Educació i el d’Ocupació, les empreses, els sindicats i els ajuntaments. Barcelona està en condicions de trencar el tòpic de què això no es pot aconseguir”.

A més a més, l’alcaldable ha destacat la importància de definir un “mapa de la formació professional en funció del mercat de treball més enllà de l’àrea metropolitana”. “Lliguem-ho a un canvi de l’actual model productiu de baix valor afegit i salaris misèria a un model d’alt valor afegit basat en el coneixement i la formació”, ha defensat.

Maragall ha reiterat que totes les propostes tenen com a objectiu posar l’educació i la cultura al centre de l’acció política. “Si volem tenir democràcia, llibertat i dignitat col·lectiva, posem l’educació i la cultura al centre de la ciutat, això és interpel·lar l’educació”, ha conclòs.

El conseller l’Educació, Josep Bargalló, ha tancat l’acte assegurant que aquest projecte transformador és possible i que les aliances amb el departament han de ser possibles. “Però és important proposar, construir i planificar per visibilitzar el que tenim. Cada centre és diferent i s’han de visibilitzar les seves particularitats per ser efectiu”, ha afirmat.