Barcelona

Sant Martí

Notícia

Baró: “Agafem el compromís d’enllestir el trasllat de la presó de Wad-Rad a unes instal·lacions noves més funcionals"


La número 6 de la candidatura d’Esquerra Republicana a les eleccions municipals proposa aplicar una mirada 

La número 6 de la llista d’Esquerra Republicana per a les eleccions municipals de Barcelona, Eva Baró, ha assegurat que la candidatura ha agafat “el compromís d’enllestir el trasllat de la presó de Wad-Ras a unes instal·lacions noves més funcionals”“L’estructura ha d’estar subordinada a l’objectiu social de la reinserció social i laboral de les internes”, ha insistit, i ha recordat que la “implementació d’una mirada transversal de gènere a totes les polítiques de l’Ajuntament” és un dels objectius de la candidatura encapçalada per Ernest Maragall.

La proposta segueix l’estratègia aplicada a la presó Model en el passat mandat, una proposta que Baró ha recordat que es va poder dur a terme gràcies a les aliances: “És una iniciativa similar a la que vam aconseguir amb la col·laboració del conseller Mundó i la implicació del grup municipal d’Esquerra Republicana. Ens sembla que és un pas natural fer el mateix amb Wad-Ras, la instal·lació més antiga de Catalunya”.

Tal com ha explicat la candidata, el trasllat del centre penitenciari permetrà “assegurar una millor atenció i qualitat de les polítiques de reinserció de les, com també guanyar espai i sòl per poder dedicar-lo a les necessitats de la ciutat i del districte”. Entre elles ha contemplat la construcció d’habitatge o d’equipaments. “Ens comprometem a moure-ho amb la màxima rapidesa. Barcelona no té competències en política penitenciària, però sí en planificació urbanística. Ho abordarem des d’aquesta òptica”, ha remarcat.

La visita s’ha fet conjuntament amb la número 2 d’Esquerra Republicana a les eleccions europees, Diana Riba. Amb la convocatòria d’eleccions a tocar, ha mostrat el seu compromís a treballar des del Parlament europeu per “donar consells als altres estats en temes penitenciaris”. “Nosaltres podem aportar el nou model que des de fa temps porta la conselleria de justícia, que és un model d’integració i no un model de càstig, com estem veient a les presons que dirigeix el ministeri d’Interior”.

També ha manifestat la necessitat d’aplicar en la política penitència una mirada de gènere: “A Puig de les Basses, la Dolors Bassa va denunciar que les preses podien usar la meitat del temps que els homes la piscina. Hem de seguir insistint a generar models on les dones puguin estar en igualtat de condicions i creant centres pensats des de la mirada feminista”.

Com a apunt final, la candidata a les europees ha demanat obrir les presons: “Tots tenim idea de com és el sistema eductiu o sanitari, però no el sistema penitenciari. Hem de fer de les presons un espai de convivència, no pot ser un tabú”.