Barcelona

Sant Martí

Notícia

Ernest Maragall: “Destinarem els ingressos de la taxa turística especialment a les zones que suporten les conseqüències del turisme massiu. Invertirem en seguretat, neteja i manteniment, però també en cultura”


El candidat republicà anuncia que aplicarà la taxa turística a Barcelona com a recàrrec de l’impost turístic català per retornar a la ciutat els costos que genera el Turisme i reinvertir-los en millorar els barris afectats, així com incrementar l’IBI màxim permès dels habitatges turístics per recuperar pisos de lloguer.
 
Aquest matí, l'alcaldable a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha presentat les seves mesures de turisme després de fer una visita al Palau d'Alfarràs, un recinte actualment tancat al públic que Esquerra ha demanat recuperar i rehabilitar, en Comissió i Plenari, tal i com reclamen els veïns, així com situar-hi la seu de l'Institut de Patrimoni i Paissatge Urbà. 

"Aplicarem una taxa turística concebuda amb intel·ligència i que retorni a les mans de la ciutat i de l'Ajuntament uns ingressos sis vegades superiors als que tenim ara", ha assegurat l'alcaldable que planteja reinvertir amb transparència aquests beneficis especialment a les zones més afectades pel turisme massiu. 

Maragall també ha afirmat que retornarà al mercat de l’habitatge una part significativa dels edificis destinats al turisme il·legal a través de la reforma de l’IBI: "Això ens ha de permetre fer una pressió positiva sobre aquest sector per retornar al mercat de l’habitage aquests pisos. 
Colau no ha assumit la responsabilitat. Davant la queixa, la lamentació i la denúncia, nosaltres aplicarem responsabilitat i decisió. Com a futur alcalde i com a futur govern, assumirem emprarem els instruments de què l’ajuntament disposa", ha apuntat l'alcaldable. 

D'altra banda, el candidat d'Esquerra vol treballar amb el conjunt del sector econòmic de la ciutat per millorar les condicions dels treballadors i treballadores del sector: "Parlarem de condicions laborals i de salari mínim de ciutat. No podem permetre que, com em deia una treballadora del col·lectiu 'les Kellys', t'apuntis a un sindicat i l’endemà t'acomiadin"

"No pot ser que Barcelona es vengui tan barata. Barcelona és una meravella com a ciutat i ho ha de ser també com a societat i com a equitat de vida. Si perdem qualsevol d’aquests elements també hi perdrem com a destinació turística", ha conclòs Maragall.  


Prèviament, l'economista i número tres de la llista, Miquel Puig, ha valorat la importància del turisme per Barcelona però ha alertat de la urgència per implantar un canvi de model: "Barcelona està morint d’èxit en turisme. Nosaltres ens trobem entre els que creuen que ha de créixer indefinidament i els que pensen que ha de decréixer. Hem de tenir un millor turisme", ha assegurat.

Per això, Puig proposa actuar sobre tres punts: socialitzar l’èxit turístic de la ciutat, acabar amb els salaris baixos del sector i retornar als barcelonins i al mercat de lloguer una part important dels habitatges que ara són d'ús turístic il·legal. El camdidat també ha assegurat que "l’alcaldessa Ada Colau diu que ha domesticat Airbnb. És cert que ha plantejat la qüestió, però no ha domesticat. Nosaltres ho farem i farem que barris com la Barceloneta o com el Raval tornin a ser barris habitats per veïns. Amb turistes al carrer, però amb veïns als habitatges"