Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC proposa que l’Ajuntament insti el Congrés a posar en marxa una comissió d’investigació sobre els atemptats de La Rambla i Cambrils


Jordi Coronas assegura que, per “qualitat democràtica”, la ciutadania “té dret a saber si l’atemptat era inevitable, si es podria haver evitat però hi va haver una cadena d’errades, o si hi ha haver negligència”

El portaveu del Grup Municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Coronas, ha exposat avui en roda de premsa la petició conjunta amb el grup de JxCat per celebrar una sessió plenària perquè el consistori insti el Congrés dels Diputats a posar en marxa una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17 d’agost del 2017 a La Rambla i a Cambrils. Coronas ha apel·lat a la “qualitat democràtica” perquè es posin sobre la taula totes les informacions sobre la relació de l’Imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, i el CNI. “La ciutadania té dret a saber si els atemptats eren inevitables, si es podrien haver evitat però hi va haver una cadena d’errades, o si hi va haver negligència”, ha afirmat.

El portaveu ha volgut deixar clar que la petició no ve motivada per “dos grups que se sumen a la teoria de la conspiració”, sinó que considera que un cop acreditada la relació entre Es Satty i els serveis d’intel·ligència, “la feina periodística d’investigació s’ha de contrastar”. “En altres països com França o Bèlgica s’han fet comissions similars”, ha recordat Coronas, que ha assegurat no entendre “perquè aquí alguns partits es neguen a fer-la”.

La petició de sessió recull, de fet, promoure la creació d’una comissió d’investigació internacional i independent amb la Interpol i el Relator Especial de les Nacions Unides sobre la promoció i la protecció dels DDHH i les llibertats fonamentals contra el terrorisme, amb la participació dels cossos de seguretat dels Estats amb víctimes als atemptats de Barcelona i Cambrils.

L’escrit també proposa instar a la Fiscalia a la investigació de la relació entre l’Imam de Ripoll i el CNI, les mesures de control que s’aplicaven a Es Satty i a esclarir la correlació d’errades en la cadena de comunicació i coordinació entre les diverses forces de seguretat en relació a aquesta persona. “Demanarem que el plenari municipal es posicioni”, ha sentenciat Coronas.