Barcelona

Grup municipal

Notícia

L’Ajuntament demana al Congrés una comissió d’investigació sobre els atemptats del 17-A a proposta d’ERC


Jordi Coronas explica que la reclamació és una qüestió de “qualitat democràtica” i assegura que les víctimes, familiars i la ciutadania “no només necessiten, sinó que tenen a dret a saber”

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui instar al Congrés dels Diputats a crear una comissió d’investigació per tal de tractar la relació de l’Imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, amb els Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). La proposta, presentada per Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya, ha rebut els vots a favor del grup de Barcelona en Comú, mentre PSC, Cs, Barcelona pel Canvi i el PP hi ha votat en contra.

El portaveu del grup municipal d’ERC, Jordi Coronas, ha assegurat que aquesta proposta el que demana és “un exercici de qualitat democràtica”, el que vol dir, segons el portaveu, “que els responsables surtin de la seva zona de confort i donin les explicacions pertinents”, ja que “les víctimes, els seus familiars i la ciutadania no només necessiten, sinó que tenen dret a saber”. “Tenen dret a saber si aquests atemptats eren evitables, o no. Tenen dret a saber si hi van haver errors que s’hagin de corregir. O tenen dret a saber si, tal com apunta algun mitjà de comunicació, hi va haver alguna negligència”, ha reblat.

“Han estat dos anys d’incerteses respecte la relació que l’imam de Ripoll tenia amb el CNI i  que el mateix CNI ha confirmat”, ha continuat Coronas, que ha recordat que des dels atemptats “ningú a l’Estat ha donat la cara per aquesta situació, i cap veu autoritzada ha fet cap tipus de declaració ni aclariment”. El portaveu ha volgut remarcar que ERC no ha demanat aquest ple “per sumar-nos a cap teoria de la conspiració”, i ha recordat que països com França, Regne Unit, Bèlgica o Alemanya han celebrat comissions d’investigació.

En aquest sentit, Coronas ha criticat la posició del PSC, i també de Manuel Valls, recordant-li que mentre ell era Primer Ministre, el Parlament francès va posar en marxa una comissió “de 8 mesos de durada i que va emetre un informe de més de 300 pàgines amb més de 40 propostes”. “Entenc que vostè no qüestiona la comissió d’investigació al Parlament mentre era Primer Ministre”, ha apuntat.
Coronas ha recalcat que l’Ajuntament de Barcelona té “el deure i l’obligació de demanar aquesta comissió d’investigació per esclarir tots aquests fets”, ja que pel portaveu “la veritat és l’únic camí per evitar en el futur situacions com aquestes”.

El text aprovat també insta a les autoritats judicials i especialment a la Fiscalia a investigar els dubtes generats a l'entorn dels atemptats del 17 d'agost i a impulsar un grup de treball d'experts independents i representants dels cossos de seguretat i d'informació dels països amb víctimes d'aquests atemptats.