Barcelona

Gràcia

Notícia

Una passejada per la Història de la Festa, controvertida i emocional


Aquí podeu veure totes les fotos de la visita

El passat 24 de juliol es presentava a l’Espai Mussons la Festa Major de Gràcia d’enguany, i a continuació es va inaugurar l’exposició «La Història passeja per la Festa», comissariada per Josep Fornés, tal com ell mateix va remarcar, patró de la Fundació Festa Major, a més d’antropòleg i director del Museu Antropològic i de les Cultures del Món. Per part d’Esquerra Republicana de Gràcia, vam assistir els 5 consellers: Miquel Colomé, Núria Pi, Marc Bosch, Guillem Roma i jo mateixa, Olga Hiraldo; i també ens va acompanyar el nostre regidor adscrit, en Max Zañartu. Amb cinc minuts de presentació de l’exposició, i en tant que també ocupo la secretaria d’organització del Casal Francesc Macià, vaig tenir clar que havíem d’organitzar una visita comentada per a la nostra militància, i dit i fet!
 
El passat dimarts 6 d'agost vam assistir una vintena de militants i amics a la visita comentada que ens va oferir el mateix Fornés, després que en Josep Maria Contel ens donés la benvinguda. Va ser una visita molt enriquidora, i amb controvèrsia i anècdotes dels assistents, que també van aportar la vessant més emocional, i inclòs gastronòmica, amb l’amic Josep García Fortuny (alguns encara somiem amb els canelons)!
 
L’exposició, amb més de 120 objectes i publicacions originals, mostra com la Festa Major de Gràcia ha estat marcada pels fets històrics i sociològics durant aquests darrers dos segles. Un dels documents més destacats és precisament la primera documentació escrita sobre aquesta festa, el Diari de Barcelona de dijous 14 d’agost del1817.
 
La nostra companya Pilar Venteo, ens parlava, emocionada, com encara conserva i treu per les festes de Nadal, la vaixella que la seva mare va obtenir amb els cupons de Ahorro del hogar. Un altre company, en Jaume Martínez, feia uns dies ens explicava com la seva mare s’emocionava i recordava molts amics que apareixien en una fotografia sota la pancarta per Festa Major del carrer Camprodón de l’any 1935, va veure just aquesta mateixa imatge en una pel·lícula de gran valor històric de la família Rojo a la darrera festa en llibertat. Són les imatges amb moviment més antigues de la festa localitzades fins al moment. El nostre company Josep Roca, va aportar també molta informació però on realment es va emocionar és quan va poder tenir a les mans el butlletí del Club Excursionista de Gràcia, que va presidir, «Mai enrera» del juliol del 1936.
 
L’exposició també és un homenatge a tots els festers i festeres que durant tot l’any estan treballant per deixar els carrers i places ben guarnits per la Festa Major de la Vila de Gràcia; i, a les colles de cultura popular. En aquest sentit, podem gaudir dels dos gegantons originals de la Festa Major de Gràcia i els vestits originals que lluïen els primers dimonis de Gràcia, dels quals en Jordi Cubillos ens va fer una petita gran classe magistral.


Olga Hiraldo
Secretària d'Organització i Consellera Portaveu d'ERC-Gràcia