Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC portarà al plenari l’aplicació d’un recàrrec substancial a l’impost d'estades turístiques


Els republicans plantegen apujar fins a 4 euros les pernoctacions i els desembarcaments de creueristes, el que suposaria una recaptació anual d'uns 100 milions d'euros

El grup municipal d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona presentarà al plenari municipal del proper dilluns una proposició per tal d'aplicar un recàrrec a l'impost d'estades turístiques, també conegut com a taxa turística. "El nombre de turistes continua augmentant, per això proposarem al ple de dilluns introduir un recàrrec a l’impost turístic, amb destinació exclusivament municipal, de fins a 4€ per pernoctació i per desembarcament de creuer", ha explicat el regidor Miquel Puig avui en roda de premsa. Aquest augment en el tram municipal de l'impost suposaria una recaptació anual d'aproximadament 100 milions d'euros, tal i com ha detallat Puig.

 

El recàrrec es fixaria en 0€, 2€ o fins a 4€ en funció de la zona de la ciutat en la qual es fes la pernoctació i l'època de l'any en què es produís. La proposta, a més, recull que el 100% d'aquest recàrrec aplicat al tram municipal de l'impost sigui recaptat per l'Ajuntament. "Hem arribat a un punt que una pernoctació d’un turista vol dir una pernoctació menys per un barceloní, això degrada la vida dels barcelonins però també l’experiència turística", ha continuat el regidor, que ha assegurat que l'Ajuntament precisa d'instruments, "també fiscals" per "contenir la pressió turística". La proposició, en cas de ser aprovada, instaria al Govern de la Generalitat a modificar la llei d'estades turístiques per tal d'adaptar-la al nou recàrrec.

 

ERC considera que els recursos recaptats haurien de destinar-se, en primer lloc, a "lluitar contra les pernoctacions il·legals a Barcelona" que, en paraules de Miquel Puig, "és un dels principals problemes en la dificultat en l'accés a l'habitage". En segon lloc, els diners recaptats per aquest recàrrec haurien d'anar destinats a "millorar els barris", per evitar que barris sencers es converteixin en "parcs temàtics".

En plena setmana pel clima, Puig ha recordat que Barcelona és la ciutat europea amb major contaminació produida per creuers. "Necessitem un sector turístic de major valor afegit, que contribueixi més, també a l’Ajuntament, que és qui ha de fer front a les despeses associades al turisme", ha sentenciat el regidor.