Barcelona

Sant Martí

Notícia

L’Ajuntament aprova la proposta d’ERC d’aplicar un recàrrec de fins a 4 euros a l’impost turístic


El plenari dona llum verda a la proposició, que contempla que el 100% de la recaptació sigui gestionada pel consistori per lluitar contra els pisos turístics il·legals, la massificació i per afavorir la descentralització turística
 
El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui la proposició d’Esquerra Republicana de Catalunya d’aplicar un recàrrec a la ciutat de Barcelona a l’impost d’estades turístiques de fins a 4 euros per pernoctació i desembarcament de creuer. El text, aprovat amb els vots de Bcomú, PSC i JxCat a banda del grup republicà, contempla que el 100% de la recaptació d’aquest recàrrec sigui gestionat pel consistori.

“No volem menys turisme, ni volem més turisme; volem millor turisme, que contribueixi més a pagar les despeses que suposen a la ciutat a la que venen a gaudir”, ha explicat el regidor Miquel Puig, encarregat de defensar la proposta al plenari. Puig ha recordat que fa 7 anys, quan es va posar en marxa l’impost d’estades turístiques, “es va dir que l’impost tindria un gran impacte sobre el turisme, i no n’ha tingut gens, sinó que de fet el turisme ha seguit creixent i de forma més ràpida que abans”.

El total recaptat, tal i com apunta la proposició, serà destinat, en primer lloc, a “millorar el control sobre els habitatges que cedeixen habitacions per a usos turístics”. En segon lloc, a la millora de la “qualitat de vida” dels veïns i veïnes dels barris més afectats per la “pressió turística”. En darrer lloc, els recursos es destinaran a “la creació de nous continguts que es puguin desenvolupar en escenaris que permetin la desconcentració turística”.

“El turisme té impacte sobre l’accés a l’habitatge”, ha continuat Puig, recordant que el nombre de pernoctacions ha arribat als 30 milions anuals, així com també té impacte, segons el regidor, en el “deteriorament de l’espai públic” a causa de la “massificació”, i també sobre l’economia, advertint que existeix “una alta correlació entre intensitat turística i pobresa”.

Un cop aprovada la proposició, l’acord s’eleva ara al Parlament de Catalunya, a qui la proposta insta a modificar la llei de l’Impost sobre les Estades en Establiments Turístics per tal que el recàrrec avui es pugui materialitzar.