Barcelona

Sant Martí

Notícia

Barcelona denunciarà institucionalment una eventual condemna al judici i exigirà “la llibertat dels presos polítics”


La proposta ERC vincula la institució a realitzar una declaració institucional que també reivindiqui la necessitat d’un referèndum d’autodeterminació

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui realitzar una declaració institucional en què denunciaria i es posicionaria en contra d’una eventual sentència condemnatòria al judici del Tribunal Suprem contra líders polítics i socials catalans. El text, segons desenvolupa la proposició aprovada, haurà de definir la causa judicial com una “persecució política”, reconèixer els avui acusats com a “presos i preses polítiques” i exigir-ne el seu “alliberament immediat”, així com “el lliure retorn dels exiliats i exiliades”.

“Hem de fer que el consistori es lligui a les demandes de la gent, perquè totes les enquestes evidencien que més de 7 de cada 10 ciutadans considera injust l'empresonament d'aquests polítics”, ha explicat la regidora Elisenda Alamany, encarregada de defensar la proposició. “Estar a l’altura i ser responsables vol dir agar la iniciativa”, ha continuat la regidora, declarant que l’Ajuntament “no pot esperar a debatre i decidir quina resposta tindrà un cop surti la sentència”.

El text aprovat també indica que la declaració institucional hauria d’incloure “el compromís amb el dret a l’autodeterminació i, per tant, “la defensa de la celebració d’un referèndum” a Catalunya. Dos punts més que la declaració institucional haurà d’incloure, en cas de produir-se una condemna al judici, seran la denúncia “de la regressió de drets i llibertats”, tant a Catalunya com a l’Estat, la crítica a la “judicialització de la política catalana” i a expressar el compromís de l’Ajuntament i a treballar amb la resta d’institucions i societat civil “per aconseguir la llibertat dels presos polítics i fer una crida a la mobilització ciutadana a favor dels drets i les llibertats”.

“Si malauradament es condemnen als polítics jutjats, serem davant d’una de les majors injustícies que s’hauran produït a Europa”, ha continuat Alamany, apuntant que per aquest motiu “la força que va guanyar les eleccions demani una resposta institucional d’aquest Ajuntament, que és de les més importants del país”.

La proposició ha rebut el suport, a banda d’ERC, de BComú, i de Junts per Catalunya, mentre que el PSC, Ciutadans, Barcelona pel Canvi i PP hi han votat en contra.