Barcelona

Gràcia

Notícia

Entrevista amb Olga Hiraldo, consellera portaveu al districte


El dimecres passat, 2 d’octubre, es va celebrar el primer plenari de districte de la nova etapa municipal, en què Esquerra Republicana té cinc consellers i conselleres. Per tal que la militància i els nostres simpatitzants els puguin conèixer una mica millor, iniciem avui una sèrie d’entrevistes amb tots cinc. La primera entrevistada és la consellera portaveu al districte, Olga Hiraldo.      

- Olga, la teva intensa activitat prèvia al Poblenou va facilitar el teu accés a la secretaria d’Organització del nostre casal. Seguiràs en el càrrec ara que ets la consellera portaveu al districte?
Primer volia deixar clar que això és una decisió que ha de prendre el Partit i que jo sempre estaré d’acord amb el que el Congrés de Gràcia i l’Executiva decideixin. De totes maneres, encara tenim uns mesos per endavant abans que hi hagi el congrés per escollir una nova executiva, i per ara, continuo ocupant aquesta secretaria. Tinc clar que vull continuar implicada amb el casal, però ja veurem de quina manera, de fet, com a consellera portaveu ja en soc membre nat. També és interessant renovar i deixar espai a altres companyes i companys amb ganes d’implicar-se més enllà d’una militància passiva.

- Del 2007 al 2011 vas ser secretària de Dones al Poblenou. Queda molt per fer en temes d’igualtat però, creus que des de llavors hi ha hagut avenços significatius?
Sí, hi ha hagut avenços però és evident que no prou, encara hi ha un llarg camí per arribar a una plena igualtat i per erradicar la violència masclista, hem d’interpel·lar tota la societat per avançar cap a una societat més justa i igualitària. D’altra banda, a nivell intern, hi ha hagut molts avenços, com ara el Pla per la Igualtat o l’eina per fer front a la violència masclista aprovada fa uns mesos.

- Els barris del districte tenen un teixit associatiu molt actiu, però molts troben a faltar una associació de veïns potent en comptes de plataformes temporals per fer front als conflictes puntuals que van sorgint. Creus que això potenciaria les reivindicacions veïnals o per contra facilitaria la seva politització?
La societat ha anat canviant, i també la manera d’organitzar-se de la ciutadania. La gent no té ganes de compromisos permanents, normalment es mobilitza per problemes puntuals i quan aquests estan solucionats se'n torna cap a casa. Aquesta és la realitat ens agradi o no. Nosaltres som partidaris que la ciutadania estigui organitzada d’una manera estable i continuada i ho volem afavorir, sigui amb associacions de veïns o en plataformes, on la ciutadania se senti més còmode. En tenim bon exemples en els nostres barris.

- Ara per ara, quins són per a tu els tres principals problemes a que s’enfronta el districte?
En un sentit ampli, diria l’habitatge, la mobilitat i la convivència; tenint en compte que cadascun dels cinc barris del districte tenen unes problemàtiques o incidència diferents.

- Trobar solucions de vegades requereix grans dosis de pragmatisme. Creus que és difícil aplicar els ideals republicans a la política municipal?
Nosaltres aplicarem la política d’Esquerra Republicana de Catalunya al territori, cercant consens amplis amb la resta de grups municipals perquè Gràcia esdevingui un referent de la República catalana, volem un districte més igualitari i socialment just, cohesionat social i territorialment, defensant els drets i les llibertats dels graciencs i gracienques però també donant exemple dels deures que tenim com a ciutadans.

- Si seguim la tendència actual, som a punt de guanyar el districte, i també l’alcaldia de Barcelona per un marge més còmode que a les últimes municipals. Què hem de fer per a mantenir aquesta línia?
Sí, a les passades eleccions a Gràcia vam quedar segona força a només 40 vots de BeC, guanyant a 4 dels 5 barris del districte. També vam tenyir Barcelona de groc republicà, però un pacte de la vergonya va fer que l’Ada Colau obtingués l’alcaldia amb els vots del PSC del 155 i de Valls. En aquest sentit, fa uns dies vam presentar el Govern d’Impuls, i això és el que farem per mantenir aquesta tendència a l’alça, mantenir-nos coherents, crear estratègia per Gràcia i per Barcelona, no limitar-nos a fer la típica oposició, sinó plantejar propostes, establir xarxa,  liderar des de l’oposició.

Jaume Martínez
Secretari adjunt de Comunicació