Barcelona

Federació

Notícia

Maragall: “La figura de Companys ens mostra fins a quin punt estem en un combat històric amb l'estat”


El 79è aniversari de l'assassinat del president Lluís Companys es converteix en un acte d'homenatge i de suport a la dura sentència contra les preses i presos polítics per la celebració del referèndum de l'1O

La Federació d’Esquerra Republicana de Barcelona ha aplegat aquest dimarts 15 d’octubre militants, simpatitzants i amics en l’acte anual d’homenatge al president Lluís Companys. Enguany s’ha celebrat el 79è aniversari del seu assassinat, una data que ha coincidit amb la publicació de la sentència de la vergonya. “Avui la figura de Lluís Companys agafa profunditat històrica i ens mostra fins a quin punt estem en un combat històric amb l’estat. Formem part d’una mateixa trajectòria”, ha lamentat el president del grup municipal d’Esquerra Barcelona, Ernest Maragall.

El líder d’Esquerra a l’Ajuntament de Barcelona ha insistit en la necessitat de mantenir-se ferms i rebutjar la derrota: “Ells tenen el poder d’un estat, nosaltres tenim la raó i la confiança democràtica de la majoria de la ciutadania. Estem en una cursa entre la repressió i la llibertat i hem vingut a guanyar-la”.

En la seva intervenció d’obertura de l’acte, el president d’ERC-Barcelona, Robert Fabregat, ha explicat que “Companys va ser sentenciat a mort el 1940. Els tribunals espanyols ja no contemplen condemnes de mort, però avalen sentències venjatives contra innocents”. Fabregat també ha demanat no perdre l’esperança: “Som més fortes i més forts que mai. Som la generació que complirem el somni dels qui ens han precedit. Som l’amenaça del règim del 78, l’herència franquista que mai va ser jutjada”.La diputada i portaveu republicana, Marta Vilalta, també ha fet esment a les anteriors generacions que van lluitar per la democràcia i ha recordat cadascuna de les preses i presos: “Ahir l’Oriol, la Dolors, en Raül i la Carme ens enviaven unes paraules. L’Oriol ens deixa que si les nostres àvies se’n van sortir en condicions més difícils, nosaltres també ho farem”.

Vilalta també ha qualificat la sentència de “venjança contra els qui van posar les urnes” i ha sostingut que cal seguir “dempeus, persistents i determinats, sabent que és una causa noble i justa perquè és la causa de la llibertat, de la justícia i de poder constituir un país millor”. Per aquest motiu ha recordat que ni la repressió ni la via judicial han de ser “el camí per complir amb el mandat democràtic”. “Oblidem-nos de la venjança i omplim-nos d’esperança”, ha asseverat.