Barcelona

Grup municipal

Notícia

L’Ajuntament acorda rebutjar la sentència, demanar la llibertat dels presos polítics i defensar un referèndum d’autodeterminació

L’aprovació de la proposició d’ERC i JxCat suposa el primer posicionament de l’Ajuntament com a institució sobre la sentència


Ernest Maragall: “Governar vol dir prendre partit pels drets i les llibertats, vol dir ser part activa en la seva defensa i recuperació quan han sigut directament atacats (...) Avui cridem, com fan els catalans i catalanes arreu del país, llibertat presos i preses polítiques”
 

El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha acordat avui rebutjar la sentència del Tribunal Suprem, exigir la posada en llibertat immediata dels presos i preses polítiques i el lliure retorn de les persones exiliades i reconèixer el dret a l’autodeterminació de Catalunya a través d’un referèndum vinculant. Són algunes dels punts de la proposició per Esquerra Republicana, conjuntament amb Junts per Catalunya, i que ha sumat també els vots favorables de Barcelona en Comú.
 
Aquesta proposició suposa el primer posicionament de l’Ajuntament com a institució després de la sentència. Així ho ha recordat el president del grup municipal republicà, Ernest Maragall, que ha lamentat no haver pogut realitzar un ple extraordinari tal i com el seu grup va demanar diversos cops en els darrers dies. “Hauríem d’haver estat els primers, alcaldessa, els primers en sortir a donar una resposta, a debatre sobre una sentència que ha condemnat a representants polítics i socials a 100 anys de presó”, ha assenyalat Maragall, que ha afegit que un altre motiu per era “perquè un dels condemnats injustament és un regidor d’aquest ajuntament”, en referència a Joaquim Forn.
 
“En aquest debat el que fem és treure aquesta institució del pur debat tècnic o del pur debat de la gestió dels serveis municipals”, ha continuat Maragall, que ha justificat la presentació de la proposició perquè, segons el republicà, “no podem acceptar el que fins ara ha semblat, o ha pogut interpretar-se com la inhibició institucional sobre la qüestió de fons, és a dir, sobre la defensa dels drets i les llibertats”.
 
El text aprovat també subratlla la necessitat de vetllar per tal que la ciutadania pugui mobilitzar-se contra la sentència i a favor de drets i llibertats, de manera pacífica, així com expressa el seu “rebuig absolut a qualsevol forma de violència”. Sobre les mobilitzacions, Maragall ha considerat que l’Ajuntament ha “d’escoltar el sentit del carrer, el sentit dels joves que no es conformen ni es resignen, que ens reclamen amb explícita radicalitat solucions i horitzons, que reclamen de forma ben legítima una perspectiva digna del seu futur”. “Siguem dignes de la nostra història, estiguem a l’altura del que la ciutadania espera de tots nosaltres”, ha sentenciat el regidor.
 
La proposició també compromet la institució a treballar conjuntament amb la resta d’administracions i amb la societat civil del país, així com a traslladar el contingut de la proposició a les institucions catalanes, espanyoles, i a totes aquelles instàncies internacionals en les que participa la ciutat de Barcelona.