Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC portarà a votació la reconversió de la comissaria de Via Laietana en un espai memorial de la repressió franquista


Ernest Maragall es mostra “segur” que el consistori aprovarà la proposició que els republicans impulsen des del 2005 al Congrés i que duran a la comissió de drets socials: “La història de la repressió en aquesta ciutat es mereix aquesta reparació”

El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Barcelona tornarà a insistir en reconvertir la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona en un espai memorial de la repressió franquista. Així ho ha anunciat avui el seu president, Ernest Maragall, explicant que els republicans registraran una proposició perquè sigui debatuda i votada a la comissió de drets socials. “Estic segur que aprovarem altre cop aquesta proposta, la decisió de recuperar aquest edifici per la ciutat i per convertir-lo en museu de la memòria històrica i contra la repressió”, ha declarat el regidor.

Maragall s’ha referit a les anteriors iniciatives que en aquest mateix sentit ha impulsat ERC des de l’any 2005, moment en què es va registrar per primer cop aquesta demanda al Congrés dels Diputats en forma de Proposició No de Llei. Un fet que es va repetir el 2008 i de nou al 2017, quan finalment sí va aprovar-se al Congrés amb, tal i com ha recordat Maragall, el vot favorable de tots els grups excepte el PP. “Aquest és ja un compromís polític explícit”, ha continuat el regidor, que ha detallat que la proposició que portaran al consistori barceloní buscarà “no només per aprovar-ho en comissió, sinó aplicar-ho i convertir-ho en tràmit legal i real”.

El republicà ha recordat que al propi Ajuntament de Barcelona, al d’abril d’aquest mateix 2019, ja es va debatre i votar una proposició al plenari que incloïa una esmena d’ERC que reclamava la cessió de l’edifici i la seva reconversió en memorial democràtic, i que va ser aprovada pel consistori amb els vots dels Comuns, PSC i CUP, a banda dels d’ERC.

En aquest sentit, Maragall ha criticat “la diferència de posicions dins del govern municipal” en relació a aquesta qüestió, en al·lusió a la desautorització que ahir Laia Bonet va fer de la carta enviada pel regidor Jordi Rabassa. “vol el govern de la ciutat ser fidel i coherent amb el que la ciutat ja va aprovar i amb el que ja vam aconseguir aprovar al Congrés, o vol seguir mostrant aquest oportunisme i aquest electoralisme indecent que a mi em sembla que avui per avui practica el PSC?”, s’ha preguntat el regidor.

“L’experiència d’aquests dies que ens obliga a reviure i a prendre consciència de la història passada d’aquest edifici ens planteja també un exercici de coherència, de rigor i de respecte a nosaltres mateixos”, ha continuat Maragall, recordant el que ha definit com “la brutalitat de les tortures que es van practicar a l’edifici durant la dictadura”.