Barcelona

Gràcia

Notícia

Xerrada d'actualitat política amb Pilar Vallugera i Carles Garcias


Aquest dimecres 30 d'octubre la militància d'Esquerra Republicana de Gràcia ens hem aplegat al Casal Francesc Macià per xerrar amb la Pilar Vallugera, candidata nº5 a la llista per Barcelona al Congrés dels Diputats, i amb Carles Garcias, director de la campanya electoral del 10N a Barcelona, per parlar de l'actualitat política catalana i de les línies estratègiques de cara a la propera contesa electoral .

En Carles ha subratllat la importància d'aquestes eleccions, on un cop més el moviment independentista ens ho juguem tot, malgrat que el context social post sentència porti a percebre que aquesta no és "la campanya electoral de les nostres vides".  

En una visita recent d'en Carles a la presó de  Lledoners ha tingut l'oportunitat de parlar amb l’ Oriol Junqueras. L'Oriol li ha traslladat el següent missatge per a la militància: "resistiu, persistiu i persistiu, i guanyeu, perquè no guanyar és perdre, i perdre no és una opció" .

En Carles també ha fet èmfasi en el fet que la repressió de l'Estat, en forma d'una sentència profundament injusta, ha silenciat alguns dels lideratges més rellevants del nostre partit. Per fer-hi front, recordem que enguany ni l'Oriol ni el Raúl encapçalen les llistes al Congrés i al Senat, i mostrar el nostre rebuig a les inhabilitacions dictades pel Tribunal Suprem tornem a presentar-los en els materials de campanya electoral.

En Carles ha fet una valoració de les darreres enquestes publicades en diferents mitjans, i del resultat d'aquestes es pot concloure que la tendència general situa ERC com a primera força política, seguida del PSC, però res està guanyat -ha advertit-. La diferència entre ambdues pot  marcar un punt d'inflexió en el diàleg forçat que proposem. L'altra dada significativa que apunten les enquestes és el nombre de vots i escons que el moviment independentista  pot aplegar el 10N, si finalment es supera el 50% en vots i escons es veurà reforçada la capacitat de forçar una taula de negociació política. Per últim, ha demanat un darrer esforç a la militància, en forma de comunicació directe amb els entorns més propers, per explicar els nostre posicionament polític i la nostra estratègia al Congrés, que a continuació ha escatit la Pilar.

La Pilar ha afirmat que un dels pocs dics de contenció que el moviment independentista disposa per fer front a la repressió de l'Estat espanyol són els vots i les urnes, i per tant, no podem desaprofitar totes i cadascunes de les conteses electorals que se'ns presentin. En el marc polític espanyol -ha avisat- tot sembla indicar que s'està configurant una gran aliança entre el PSOE i el PP, que pot esdevenir-se en diferents fórmules, per tancar la crisi catalana amb un gran pacte d'estat on Catalunya, tota, en seria la gran perjudicada. L'única alternativa viable per superar aquest pacte d'estat és una ERC forta, i un moviment independentista també fort, i un resultat inapel·lable.

La Pilar ha desgranat els eixos clau de la campanya electoral. En primer lloc, una amnistia general per als presos i preses polítiques, el retorn dels exiliats i exiliades, el sobreseïment de totes les causes al moviment independentista i el fi de la repressió  judicial, política, social, econòmica i policial.

En segon lloc, obrir una taula de negociació política per acordar un referèndum d'autodeterminació, que és la nostra eina democràtica per abordar el conflicte català,  on es contempli d'una pregunta binaria, on la independència de Catalunya, que es el nostre objectiu final, sigui una de les dues opcions a triar.

 En tercer lloc, donar suport a la mobilització popular contra una sentència que vulnera els drets civils i polítics no només de les persones condemnades sinó també de la ciutadania d'aquest país i que condemna l'expressió i l'exercici d'aquests drets, de la llibertat i de la dissidència polítiques  i seguim defensant la sobirania de les institucions catalanes. "Ens volen aplicar la plantilla basca que coneixen molt bé -situar a tota la dissidència en el marc de la  violència i el terrorisme, on és criminalitza als joves que protesten i es detenen els activistes per les seves idees- per solucionar un problema eminentment polític que no volen afrontar " ha reblat.

La xerrada ha acabat amb un llarg diàleg entre els ponents i la militància que ha assistit a la xerrada.

Pep Creus
Secretaria de Comunicació i Acció Política