Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC demanarà que l’Ajuntament es personi com acusació particular en els casos de violència policial


Els republicans impulsen la creació d’un servei d’atenció permanent a víctimes d’agressions policials que també oferiria assistència legal, social i psicològica gratuïta i elaboraria informes sobre actuacions que vulneressin drets humans

El grup municipal d’Esquerra Republicana ha presentat avui algunes de les iniciatives que impulsarà en les comissions del consistori que se celebraran aquesta setmana, entre les quals s’inclou una proposició per tal d’establir un protocol per atendre víctimes d’abusos policials i que inclou que l’Ajuntament es personi com acusació particular en els casos de violència policial. Així ho ha explicat el porteu del grup, Jordi Coronas, recordant que el consistori ja ho va fer durant en el cas de l’u d’octubre. “No entendríem que el govern de Barcelona, en un moment de repressió, amb empresonament de dirigents socials i polítics, oblidés que en l'ADN de la ciutat es troba el compromís amb els drets i les llibertats”, ha assegurat.

 

La proposició, que es debatrà i votarà a la comissió de drets socials, cultura i esports, planteja l’establiment d’un servei permanent d’atenció a les persones víctimes d’agressions policials, així com l’oferiment d’assistència legal, social i psicològica gratuita a totes aquelles persones víctimes d’agressions policials. Coronas ha recordat que arran de les darreres actuacions policials, tant de la Policia Nacional com dels Mossos d’Esquadra, s’han vist “actuacions desproporcionades”, i ha afirmat que els representants públics “no ens podem aïllar, l’Ajuntament ha de demostrar que aquesta ciutat aposta pels drets i les llibertats”. 

 

El text presentat també inclou la demanda d’elaboració d’informes, per part del consistori, sobre actuacions policials que comportin vulneració de drets humans. “Demanem que allò que aquest Ajuntament va fer l’1 d’octubre ho faci també amb el que ha passat aquests dies”, ha reblat el portaveu.

 

Tancament de la comissaria de Via Laietana, declaració per protegir els drets dels infants i prec per crear una comissió de cultura específica

 

Coronas també ha detallat algunes iniciatives més que els republicans defensaran a les comissions, entre les que s’inclou la demanda de tancament de la comissaria de la Policia Nacional a la Via Laietana per tal de convertir-la en una espai de memòria històrica de la repressió i les tortures. “Barcelona en Comú i el PSC han de ser coherents amb el seu discurs de reparació de la memòria històrica”, ha declarat el portaveu.

 

ERC també demanarà la constitució d’una comissió específica de cultura per tal d’elaborar un Pla Estratègic de la Cultura de Barcelona per als propers anys en què es defineixi l’abast i les funcions de l’ICUB, de quin marc pressupostari es disposa i el desplegament del compromís amb els artistes i amb la cultura de base de la ciutat que es va aprovar fa dos mesos en comissió a proposta d’ERC. 

 

Finalment també es presentarà una declaració institucional per protegir els drets dels infants davant l’amenaça d’empreses com Endesa d’incomplir la llei 24/2015  i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum. “No hem de tolerar de cap manera l'amenaça de privar d’un dret bàsic a les persones més vulnerables d’aquest país”, ha afirmat Coronas, per després assegurar que “és necessari manifestar des de l’Ajuntament de Barcelona el compromís inequívoc amb la lluita per garantir drets bàsics per una vida digna, com els de l’energia i l’habitatge”.