Barcelona

Sant Martí

Notícia

L’Ajuntament aprova la proposta d’ERC de reconvertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria de la repressió franquista


La proposició pretén crear un centre memorial i documental “dedicat a difondre el reconeixement i l’homenatge a les persones que van posar en perill la seva vida lluitant contra el feixisme"

Esquerra Republicana ha aconseguit l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per exigir al govern espanyol l’aplicació “immediata” de la proposició presentada per ERC al Congrés i aprovada el 2017 per tal de traslladar a un altre indret la Prefectura Superior de Policia de la Policia Nacional a Barcelona, situada al número 43 de Via Laietana, i convertir l’edifici “en un centre memorial i documental de la repressió franquista a Catalunya i la lluita per les llibertats democràtiques”.

Així ho ha acordat la Comissió de Drets Socials, Cultura i Esports del consistori aprovant una proposició del grup municipal republicà, que ha rebut els suports de Barcelona en Comú, PSC i Junts per Catalunya. “Aquest espai es va convertir en símbol d’horrors i tortures per part la policia franquista, utilitzant mètodes habituals als pitjors règims dictatorials”, ha recordat la regidora Gemma Sendra, que ha destacat que des de fa dècades “entitats memorialistes, associacions de drets humans, sindicats, partits polítics i altres col·lectius reclamen que aquest espai sigui dignificat i reconvertit”. Un centre que, tal i com ha explicat la regidora, estaria dedicat “a difondre el coneixement i, sobre tot, el reconeixement i homenatge als milers de ciutadans que van posar en perill la seva vida en la lluita contra el feixisme”.

Sendra ha apuntat que a les manifestacions de les darreres setmanes “hem tornat a veure que aquest espai encara està present a la memòria ciutadana”, i ha insistit en què “associacions de comerciants, veïns i culturals com Òmnium demanen el trasllat de l’ús que l’edifici té actualment a la ciutat”. Aquest és un dels punts del text aprovat, que apunta que a banda de posar en marxa l’elaboració el pla d’usos de l’edifici i la seva declaració com a bé cultural d’interès local, també es faciliti el trasllat i la ubicació dels efectius policials per garantir el desenvolupament del seu servei.

Creació d’una comissió de cultura específica sobre cultura, potenciar el coneixement dels serveis socials i protecció dels drets dels infants

A la comissió també ERC ha presentat altres iniciatives, com ara la proposta de crear una comissió específica de cultura al consistori, que s’afegia a la petició realitzada pel grup de JxCat. “Volem crear un projecte cultural ambiciós, un full de ruta pels propers anys”, ha assegurat Sendra, afegint que la ciutat necessita “unes pautes per tenir un horitzó a mig i llarg termini compartit i consensuat, governi qui governi”.

D’altra banda la regidora Montse Benedí ha realitzat un prec perquè “tots els ciutadans sàpiguen quin és el seu centre de serveis socials de referencia”, a través d’una campanya informativa a totes les llars de la ciutat. Per últim, i en la vigília del Dia Internacional dels Infants, tots els grups excepte el PP han signat una Declaració Institucional promoguda per protegir els drets dels infants davant l’amenaça d’empreses com Endesa d’incomplir la llei 24/2015  i tallar el subministrament a les persones i famílies amb informes de vulnerabilitat que tinguin deutes de consum.