Barcelona

Grup municipal

Notícia

Barcelona impulsa la regulació del lloguer turístic d’habitacions a proposta d’ERC


El plenari aprova una iniciativa dels republicans, la segona en matèria de turisme després del recàrrec a la taxa turística, que busca evitar que la cessió d’habitacions “les converteixi en pensions clandestines que afecten el mercat de lloguer”

El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’Esquerra Republicana per tal de regular “com més aviat millor” el lloguer turístic d’habitacions a la ciutat, a través del Reglament Turístic de Catalunya que s’aprovarà en les properes setmanes. És la segona proposta turística que ERC tira endavant al plenari en aquest mandat després d’aprovar el recàrrec municipal a la taxa turística.
Així ho ha apuntat el regidor Miquel Puig, que ha afirmat que actualment aquest tipus d’activitat “escapa de tot control per part de l’Ajuntament”.

La regulació, tal i com apunta la proposició, es basarà en el decret de Reglament Turístic de Catalunya, encara pendent d’aprovació i publicació. El text, que ha sumat el vot favorable de tots els grups del consistori excepte l’abstenció del PP, insta al seu primer punt a la Generalitat perquè, precisament, el posi en marxa amb la major brevetat possible.

“Ataquem la major perversió que es produeix a nivell turístic en aquesta ciutat: la conversió de llars en pensions clandestines sota la imatge de l’economia col·laborativa i aprofitant un buit legal, ja que la cessió d’habitacions no està regulada”, ha emfatitzat el regidor.

El segon element de la proposició es refereix al paper de l’Ajuntament de Barcelona, que segons el text aprovat haurà de preparar “una ordenança que reguli les llars compartides” que, entre d’altres, serviria per obligar els habitatges a obtenir un títol habilitant per poder realitzar l’activitat turística, l’establiment d’unes condicions d’habilitat i higiene, així com un règim inspector i sancionador per aquells habitatges les incompleixin “que inclogui la revocació dels títols habilitants”.

La proposició també busca atacar l’impacte que la cessió de llars compartides de forma irregular té sobre el mercat de l’habitatge.  “Si tenim èxit, i l’hem de tenir, aconseguirem que milers de llars que s’han eliminat del mercat de lloguer a llarg termini, hi tornin”, ha sentenciat Puig.