Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC considera que les seves al·legacions fan “més efectiva” la ZBE “sense perjudicar les persones que menys tenen”


Els republicans votaran a favor de la mesura després que s'incorporin la majoria de les seves esmenes, tot i considerar-la encara "clarament insuficient" i emplaça el govern a "anar més enllà"

Esquerra Republicana ha mostrat avui la seva satisfacció perquè el text final de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que es debatrà aquesta tarda a l’Ajuntament incorporarà les al·legacions del grup republicà, entre elles l’ampliació dels punts de control de la qualitat de l’aire, el caràcter finalista de les multes recaptades per destinar-les a un fons d’emergència climàtica i una exempció per aquelles famílies que necessitin el vehicle privat pels seus desplaçaments de caràcter professional.

Així ho ha expressat el regidor Max Zañartu en un contacte informatiu a l’Ajuntament, en el que ha assegurat que aquestes propostes acceptes “demostren que la proposta inicial del govern podia ser millorada i nosaltres, des del govern d’impuls, volem mostrar una línia de responsabilitat i rigor per fer que aquesta Zona de Baixes Emissions sense perjudicar aquelles persones que menys tenen”. Zañartu ha detallat que l’exempció a famílies vulnerables “és una moratòria d’un any pels vehicles tipus M1 i L per totes aquelles famílies que acreditin ingressos inferiors a un IPREM més un 10%”, sempre i quan “el vehicle constitueixi un instrument necessari per l’exercici de l’activitat professional”.

“Això podria incloure autònoms, però també persones que tinguin una feina altament mòbil, com empreses multiserveis”, ha continuat el regidor. Per poder accedir a l’exempció les persones que compleixin els requisits podran inscriure el seu vehicle al Registre Metropolità de vehicles estrangers i Altres vehicles autoritzats a la ZBE que habilita l’AMB. El regidor d’ERC ha insistit en que amb aquesta mesura el seu grup pretén “donar un missatge a aquelles famílies que menys recursos tenen i que tanmateix encara necessiten el cotxe per treballar”.

Una ZBE “clarament insuficient”

Tot i haver millorat el text inicial del govern, el regidor republicà s’ha mostrat crític amb la ZBE. “Pensem que és insuficient, no representa un canvi de paradigma sinó que és un pla renove amb sancions”, ha apuntat Zañartu, que ha recordat que les pròpies avaluacions d’impacte ambiental “també ho constaten”. “Defensem anar més enllà, augmentant paulatinament les restriccions i òbviament augmentant l’oferta de transport públic”.