Barcelona

Sant Martí

Notícia

ERC assoleix un acord en ordenances posposant el debat sobre les àrees verda i blava


Es rebaixa un terç l’increment a la taxa de terrasses proposat pel govern, es permet el fraccionament del seu pagament i es descarta la nova taxa de recollida de residus tal i com està actualment plantejada

El grup d’Esquerra Republicana ha anunciat avui que ha arribat un acord amb el govern municipal per tal d’aprovar el conjunt d’ordenances fiscals que meriten el proper 1 de gener del 2020, entre les quals s’inclouen l’IBI, l’IAE, la taxa de clavegueram, la del servei de grua i la taxa de terrasses, entre d'altres. En el cas d’aquesta darrera, els republicans han assolit una reducció d’un terç en l’augment de la taxa respecte la proposta inicial del govern. “Hem arribat a un acord perquè siguin unes ordenances més justes, redistributives i que sobretot responguin a un objectiu polític i social, no com un instrument únicament de recaptació”, ha declarat el portaveu d’ERC, Jordi Coronas. 

L’acord no contempla un pacte en les noves zones d’àrea blava i verda i, per tant, no es votaran en el proper ple del divendres. “Posposem el debat”, ha apuntat Coronas, que ha explicat aquesta avinentesa en el fet que “en el moment en què la ZBE entra en funcionament hem de replantejar com entenem l’aparcament a Barcelona”. En aquest sentit, el republicà ha insistit en què el seu grup treballarà per “polir la proposta” en les properes setmanes.

Taxa de terrasses: un terç de reducció i pagament fraccionat
El regidor d’ERC Jordi Castellana, també present a la roda de premsa on s’han explicat el pacte, s’ha mostrat satisfet per l’acord relatiu a la taxa de terrasses, que “modera l’augment de l’increment de la taxa en un terç”. “Estem contents perquè creiem que en l’ús de l'espai públic en una ciutat tant densa com Barcelona s’ha de gravar el cost d’oportunitat de l’ús de l’espai públic”.

Una altra de les propostes d’ERC que ha estat inclosa en la taxa de terrasses és la possibilitat que els restauradors puguin fraccionar el seu pagament. “Per aquest 2020 s’haurà de realitzar una sol·licitud, però es treballa perquè el 2021 ja sigui automàtic”, ha explicat Castellana.

A més, ERC també ha assolit el compromís del govern per tal d’estudiar casos concrets i específics de carrers que, per les seves particularitats, podrien no ajustar-se als criteris de la zona tarifària a la qual pertanyen.  

Taxa de recollida de residus: replantejar-la perquè sigui una taxa de generació de residus
L’acord d’ordenances assolit avui no inclou la nova taxa de recollida de recollida de residus plantejada pel govern municipal, tal i com ha confirmat Jordi Coronas. “Portarem una proposició en aquest plenari perquè creiem que aquesta taxa no ha de ser de recollida de residus, sinó de generació de residus”. “No ens hem posat d’acord i no queda tancada, i des d’ERC volem incidir i treballar en aquesta taxa”, ha reblat el regidor.

IBI: millor informació als contribuents i seguir treballant perquè els béns de l'església tributin
En el cas dels béns immobles, ERC ha assolit l’acord perquè des de l’Ajuntament es faci més i millor tasca de difusió de les bonificacions disponibles per als contribuents, per tal d’informar de forma més acurada la ciutadania, així com de seguir treballant per trobar la via jurídica perquè els béns de l'església tributin com la resta de béns immobles de la ciutat. A més, també engegar el procés de lideratge del consistori per tal de canviar qüestions legals que facin possible diferenciar l’IBI de béns immobles amb l’IBI de locals dedicats a l’economia productiva.

Impost de vehicles: la bonificació per vehicles ECO al 50% i no al 25% com proposava el govern
Per últim, ERC també ha aconseguit que la bonificació per vehicles ECO inclosa dins l’impost de vehicles de tracció mecànica sigui del 50%, i no del 25% com contemplava la proposta inicial d’ordenances del govern municipal.