Barcelona

Sant Martí

Notícia

Barcelona exigeix a l’Estat i al Suprem la nul·litat del judici de l’1-O i l’alliberament de Junqueras


La proposta d’ERC i JxCat també rebutja la via penal i la sentència de desobediència al President de la Generalitat, Quim Torra

La moció d’urgència ha rebut els suports dels grups proposants i de Barcelona en Comú, amb la resta de l’oposició i el PSC en contra
 
El plenari de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’ERC, presentada conjuntament i en tràmit d’urgència amb Junts per Catalunya, que demana a l’Estat Espanyol i al Tribunal Suprem “que apliqui la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea” i, en conseqüència, “exigir la nul·litat de la sentència del judici de l’1 d’octubre i reclamar la llibertat immediata d’Oriol Junqueras”. “Junqueras hauria de ser ja lliure avui, ara, hauria d’estar al carrer”, ha assegurat el president del grup municipal republicà, Ernest Maragall.

La proposició també es refereix a la decisió del TSJC coneguda d’ahir d’inhabilitar el President de la Generalitat, Quim Torra, per haver penjat una pancarta al Palau de la Generalitat. Es rebutja “la via penal i la sentència de desobediència al MHP Quim Torra”, a més de “constatar que cal tornar el conflicte entre Catalunya i Espanya al terreny de la política i el diàleg, fugint d’una judicialització que s’ha demostrat inútil per resoldre’l”. El text ha estat aprovat amb els vots dels grups proposants i els de Barcelona en Comú, i amb PSC, Cs, BpC i el PP en contra.

“El ple municipal ha de tornar a prendre posició en qüestions essencials que ens afecten com a ciutadans, com a barcelonins, i perquè estem convençuts que Barcelona és i vol seguir sent capital dels drets i les llibertats”, ha insistit Maragall en la seva intervenció. La moció també s’adreça directament al President del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, per demanar “la seva actuació immediata amb l’objectiu de garantir el compliment de la sentència del TJUE”.

Segons contempla el text aprovat, l’Ajuntament també remetrà un comunicat de reconeixement dels drets polítics dels eurodiputats electes Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín a tots els organismes internacionals dels que participa. “Ningú més que el vots dels ciutadans posa i treu els representants polítics dels seus llocs”, ha sentenciat Maragall.
La iniciativa d’ERC i JxCat contempla també, entre d’altres punts, que el plenari de l’Ajuntament de Barcelona condemni “ la vulneració dels drets polítics d’Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín així com els de tots els seus electors i electores”.