Barcelona

Notícia

L’Ajuntament defensa a proposta d’ERC la condició d’eurodiputat de Junqueras i “mostra el seu desacord” amb el Tribunal Suprem


La proposició, aprovada avui en comissió, també censura la inhabilitació del President Torra per part de la Junta Electoral Central

La comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui una proposició d’Esquerra Republicana que fa que el consistori “mostri el seu desacord” amb la resolució de la Junta Electoral Central i del Tribunal Suprem que “nega la condició d’eurodiputat a Oriol Junqueras, malgrat que la recent sentència del TJUE dictamina que hauria d’haver recollit l’acta d’eurodiputat i, per tant, tindria immunitat parlamentària”.

El text, aprovat amb els vots dels republicans, els Comuns i el grup de JxCat, també censura el paper de la JEC en la inhabilitació del President de la Generalitat, Quim Torra, mostrant de nou “el seu desacord amb la resolució”, afirmant que l’esmentada resolució “vulnera tant l’Estatut d’Autonomia de Catalunya com el Reglament del Parlament de Catalunya”. Així, la iniciativa també especifica el suport de l’Ajuntament “a les actuacions que es realitzen des del Parlament de Catalunya per a protegir la Presidència de la Generalitat”.

“Creiem que és l’hora de la política: cal exigir a l’Estat espanyol i al Tribunal Suprem que apliqui la sentència del TJUE i que l’administració espanyola aturi la judicialització de la política, però que també aturem la politització de la justícia”, ha declarat la regidora Elisenda Alamany a la comissió, on també ha afirmat que les decisions de la JEC i el TS són “una mostra més de l’abús del poder judicial a l’Estat”. “Hi ha una màxima en toca democràcia que convé no oblidar: en democràcia és el vot el que mana, qui fixa qui ens representa a les institucions. I en una democràcia és el vot qui posa i treu els representants polítics. Ningú més”, ha reblat Alamany.

La iniciativa també reclama “la posada en llibertat dels presos i preses polítiques” i el lliure retorn dels exiliats i exiliades”, manté “el compromís amb la defensa del dret a decidir”, demana al Parlament Europeu “que respecti els drets polítics d’Oriol Junqueras i faci complir la sentència del TJUE”, i insta l’Estat espanyol “a trobar una solució política al procés que viu el nostre país.