Barcelona

Grup municipal

Notícia

ERC planteja el ‘Compromís Ciutat Vella’: mesures concretes en matèria policial i judicial, d’habitatge i espai públic


Ernest Maragall: “A Ciutat vella el govern de Barcelona està suspenent dramàticament” -  “Aquesta és una batalla que exigeix una reacció molt més potent, intensa i profunda”

Esquerra Republicana ha plantejat avui el Compromís Ciutat Vella, una bateria de mesures en matèria policial i judicial, en polítiques d’habitatge i de reducció de danys en l’espai públic al districte de Ciutat Vella que donin resposta a les reiterades peticions dels seus veïns i veïnes de posar en marxa actuacions que millorin la seguretat i redueixin les desigualtats al districte. “Ciutat Vella és el districte on tot comença, i on ens agradaria que comencessin també totes les solucions”, ha apuntat el president del districte i regidor d’ERC, Jordi Coronas.

Ernest Maragall, president del grup municipal d’ERC a l’Ajuntament, ha criticat l’actuació del govern municipal a Ciutat Vella, afirmant que l’executiu “està suspenent dramàticament” al districte. “El govern de la ciutat no està governant Ciutat Vella; està contenint, aplicant pal·liatius, traient aigua d’un vaixell inundat, però no està governant, que és una altra cosa”, ha insistit Maragall. El republicà ha apuntat la necessitat d’aconseguir “la complicitat amb la pròpia ciutadania” i “l’actuació conjunta” entre administracions, inclosa la Generalitat. “Aquesta és una batalla que exigeix una reacció molt més potent, intensa i profunda”, ha etzibat.
El Compromís Ciutat Vella planteja mesures concretes dividides en tres eixos:
  • Mesures policials i judicials: amb els objectius d’exercir pressió sobre les activitats il·legals i agilitzar processos, amb propostes com la creació d’un equip amb dedicació exclusiva per fer més àgil les ordres de registre o d’enjudiciament criminal, així com l’establiment d’acords de col·laboració amb el Ministeri i el Departament de Justícia.
  • Mesures d’habitatge: amb l’objectiu de reduir significativament el nombre d’habitatges buits i tenir un control sobre les ocupacions d’habitatges. Algunes mesures concretes són la creació d’una oficina dedicada exclusivament a localitzar propietaris de pisos o edificis buits per tal de mediar o negociar l’adquisició o cessió dels immobles, o bé per aplicar les sancions previstes en la llei, i la creació d’un equip de visualitzadors/agents cívics de suport. “Volem aconseguir que molts d’aquests habitatges passin a ser ocupats per persones que realment tenen necessitats d’habitatge”, ha detallat Jordi Coronas.
  • Mesures de reducció de danys a l’espai públic: amb l’objectiu de reduir els conflictes de convivència, millorar l’atenció a les persones en situació de vulnerabilitat i intervenir en els punts on proliferen els problemes de salut pública i salubritat. Algunes de les mesures previstes són l’ampliació de la plantilla d’educadors de carrer i treballadors socials al districte, incrementar els efectius de neteja de l’espai públic o crear un equip de mediació per abordar els conflictes de convivència.
 
A més, el Compromís Ciutat Vella contempla l’establiment de mecanismes de seguiment i control d’aquestes mesures, tant dins de la institució com amb els veïns i veïnes. “Aquests mecanismes han d’anar molt més enllà del pur seguiment, també de coordinació real per analitzar quins són els problemes un per un”, ha reblat Coronas.

“Si no refem la mirada absolutament i els instruments que hi posem, no ens em sortirem”, ha continuat Maragall. “Per això estem aquí: disposats a compartir responsabilitats, afegir impuls i coordinació amb altres institucions, i aconseguir la complicitat de la ciutadania”, ha sentenciat.