Barcelona

Nou Barris

Notícia

Video-Fòrum “Els tres amics”


Enguany hem recordat el centenari de l’assassinat de Francesc Layret amb un Video-Fòrum l’1 de maig, Dia internacional de la treballadora i el treballador. 

hem visionat el documental “Els tres amics” de TV3, que ens ha permés conèixer l’estreta relació política i d’amistat entre Francesc Layret, Lluís Companys i Salvador Seguí “el noi del sucre”.

Ha estat una experiència pilot, un experiment forçat per les circumstàncies. Altres anys som al carrer, però aquest 1 de maig ens tocava estar confinats. Però no es un any especial només per això. Enguany es el centenari de l’assassinat de Francesc Layret. Un home important, tot i poc conegut i que dona nom a una Plaça del Districte i també al Casal d’Esquerra de Nou Barris: El Casal Republicà Francesc Layret. Per això hem pensat en aprofitar aquest 1 de maig de confinament per tal de fer un VIDEO-FÒRUM.

Hem aprofitat els documentals que TV3 va fer pel 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys, dos documentals de 60 minuts amb el nom de "El viatge de Companys" i que parlen de la vida i mort del President. Al primer documental hi ha un capitol d'uns 20 minuts que es diu "ELS TRES AMICS" que es el que hem visionat. Lluís Companys, Francesc Layret i Salvador Seguí, "el noi del sucre", es coneixien des de petits i de joves es retroben per promoure un partit republicà i català que pugui atraure el vot dels treballadors. Però la història acaba malament. 

Un cop visionat el documental s'ha fet explicat una mica de la biografia de Francesc Layret i Foix (Barcelona, 1880-1920). I hem conegut tres llibres sobre la seva vida:

- CAPMANY, M.A. i ROMEU, X. (1971). Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocats dels obrers de Catalunya. Argenteuil: Edicions Catalanes de París.
- FERRER, J. (1999). Francesc Layret. Barcelona: Editorial Afers.
- FERRER, J. (2010). Francesc Layret. Barcelona: Fundació Josep Irla.

El llibre de la Fundació Irla el podeu trobar en pdf aquí: https://irla.cat/publicacions/francesc-layret-1880-1920/

Després hem fet un interesant debat/tertúlia sobre els personatges, la seva epoca i les seves lluites socials.