Barcelona

Grup municipal

Notícia

Ernest Maragall: "Hem de mantenir les inversions i pressupost acordats a través de l'endeutament i/o transferències directes de l’Estat"


El Grup Municipal d'Esquerra Republicana planteja exigir al govern espanyol que permeti l’endeutament dels municipis i aplicar un 10%-12% de deute municipal, o obtenir finançament via transferències directes de l'Estat, per evitar la retallada d'uns 80 milions a què apunta el Govern municipal.

El passat divendres el Govern municipal va presentar una revisió del pressupost que contemplava 400 milions corresponents a reclassificacions de partides d'inversions i  la possibilitat d'accedir a  161 milions de romanent acumulat a l'espera que ho permeti l'Estat. 

Davant la pèrdua estimada d'ingressos de 243 milions, el Grup Municipal d'ERC aposta per evitar la reducció pressupostària d'uns 80 milions (un 3% del pressupost aprovat al gener) que dibuixa el Govern actual i que podria incrementar-se si no s'autoritzés l'ús del romanent per part del govern espanyol.

En la roda de premsa d'aquest matí, el president del Grup Municipal d'Esquerra Barcelona, Ernest Maragall, ha defensat la necessitat d'evitar qualsevol retallada al pressupost i qualsevol reducció d'inversions: "Nosaltres volem mantenir i, si pot ser, augmentar el volum global d’inversió. Hi ha el romanent, la capacitat d’endeutament, i que encara hi hauríem d’afegir una eventual obtenció de transferències directes per part de l’Estat que és el que tocaria, en el marc d’algunes de les polítiques globals de país, d’Estat, que la UE està promocionant", i ha volgut remarcar la importància de mantenir els fons d'inversió per a la rehabilitació, acordat al pressupost, per incrementar els ingressos futurs, crear llocs de treball i contribuir a la lluita contra el xoc climàtic i l'increment del parc d'habitatge públic.

El regidor Jordi Castellana
El regidor Jordi Castellana, durant la roda de premsa virtual

Tal com ha apuntat el regidor d'Esquerra, Jordi Castellana, el grup planteja exigir al govern espanyol que permeti l’endeutament dels municipis: "podem accedir fins a 700 milions d'endeutament potencial sense afectar la solvència. Per mantenir el pressupost acordat sense cap retallada, podem endeutar-nos entre un 10%-12% aquest any o aconseguir aquests 80 milions de retallada per via transferències directes de l'Estat". A més, Castellana, que ja va estar al capdavant de les negociacions del pressupost actual creu que el marc polític és és favorable a explorar aquesta nova via de finançament: "La coincidència Comuns-PSC i Podemos-PSOE ens ho hauria de permetre"

Els republicans, que ja han traslladat el seu posicionament al govern, creuen que mantenir el pressupost públic és indispensable davant l'aturada econòmica general, ja que reduir despeses quan cauen els ingressos farà caure encara més els ingressos futurs, tal com es va demostrar en el passat.